BRUKA ZBOG NOVCA ZA MEDIJE: Smederevo finansira “komšijske” televizije

Najviše para Smederevaca na ovogodišnjem konkursu za televizije koje retko ko može da prati

Foto J. I.

Grad Smederevo je na ovogodišnjem konkursu podržao 17 projekata medijskih kuća sa ukupno 20 miliona dinara. Najviše para Smederevaca dobile su dve „komšijske“ televizije, čije programe retko ko može da prati u Smederevu – TV Jasenica i TV Plana.

Televizija Jasenica iz Smederevske Palanke je za projekat „Agro ekran“ na smederevskom konkursu dobila 3,8 miliona dinara, što je najveći pojedinačni iznos, dok je TV Plana dobila dva i po miliona za projekat podrške osobama sa invaliditetom.

Televizija Jasenica je „pobedila“ i u svom gradu, jer je iz medijskog budžeta Palanke, „teškog“ 11,5 miliona, dobila dva miliona, dok je portalu ove televizije pripalo još 1,2 miliona. Tv Plana je od Palanke dobila 1,9 miliona.

Tako je nastavljen prošlogodišnji trend, kada je, podsetimo, palanačka privatna TV dobila trećinu ukupnog novca koji su Smederevo i Smederevska Palanka izdvojili za sufinansiranje medijskih projekata, odnosno 12 miliona dinara. Od 11,1 milion dinara iz budžeta Smederevske Palanke, 2018. je čak 6,8 miliona dobila pomenuta medijska kuća.

Čak devet istih medija dobilo je sredstva na konkursima u oba grada.

Zanimljivo je da je odlukom Gradskog veća Smedereva portal „ePodunavlje“ dobio 1,2 miliona dinara, a u Palanci 1,29 miliona dinara. Reč je o bitno skromnijim iznosima nego 2018. godine, kada ovaj portal dobijena sredstva nije opravdao.

Naime, firma „Open vju“ iz Vršca, osnivač sajta „ePodunavlje“, ni u dodatnom roku koji joj je Grad Smederevo dao nije dostavila 300 originalnih medijskih sadržaja za koje je dobila sedam miliona dinara na prošlogodišnjem konkursu, već samo 20 vesti i tekstova.

Uprkos tome, komisija je i ove godine odobrila njihov projekat.

U Smederevu je odobren i projekat Studija B „Vodič kroz dijabetes“, koji je dobio milion dinara.

S druge strane, čak 23 projekta nisu prošla selekciju komisije i Gradskog veća. Među njima je i projekat „Večernjih novosti“ – „Smederevo na putu svile“, koji nije dobio prelaznu ocenu stručne komisije uz interesantno obrazloženje, da nije uverio komisiju da je podoban da ostvari javni interes.

SASTAV KOMISIJE

Članovi komisije koja je ocenjivala projekte u Smederevu su Jasmina Ilić, predstavnica Profesionalnog udruženja novinara Srbije, osnovanog 2014. godine u Ćupriji, Marko Ivanić, predstavnik Udruženja elektronskih medija „Komnet“, i Milica Jovanović, nezavisni stručnjak za medije.

Objavljeno: 22. 06. 2019.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ilić