To nije trka, to je spektakl

Reporter Danasa na drugoj „BEG Runway Run“ trci na Aerodromu „Nikola Tesla“

BEG Runway Run

Ništa nije bilo jasno putnicima „Erbas A320“ koji su iz Londona u ponoć sleteli u Beograd i dok je avion rulao ka izlazu sa piste začuđeno gledali hijadu ljudi kako igraju u ritmovima koje im zadaju Dragoljub Đuričić i bubnjari. Još manje je bilo jasno šta se zbiva putnicima koji su pola sata kasnije poleteli za Tel Aviv, a na izlazu na glavnu pistu dočekala ih je masa koja im je mahala dok je đuskala uz taktove saksofoniste Milana Pavlovića.

Let za Izrael bio je ujedno i poslednji iz Beograda u noći između subote i nedelje, ali on nije označio kraj radnog vremena Aerodroma Nikola Tesla. Neposredno po njegovom poletanju, uz vodene topove, vatromet, zvuk sirene i brujanje elise propelera hilikopterske jedinice MUP-a Srbije započela je druga „BEG Runway Run“ noćna trka. Tačno hiljadu trkača krenulo je u tri kruga po stručno rečeno rulnoj i poletnoj-sletnoj stazi, ili narodski objašnjeno – pisti. Trka je samo lajtmotiv za okupljanje, a druženje i dobra zabava je ustvari ono zbog čega je većina u sitne noćne sate došla na beogradski aerodrom. Zabava je počela skoro tri sata ranije uz di-džeja i već pomenute bubnjare i saksofonistu.

„Ovo nije trka, ovo je spektakl. Nikad u životu nisam imala priliku ni da šetam po aerodromskoj pisti, a kamoli da trčim“, objašnjava Danijela Jovanović koja je inače svetski prvak u paratekvondu. Danijela nema šake i stopala, ali to je ne sprečava da redovno trči Beogradski maraton, pa joj je ovih pet kilometara po pisti bilo kao lagano večernje zagrevanje. Za razliku od Danijele neki su odustali posle prvog ili drugog kruga, objašnjavajući da nije bitno jer su ionako došli da se zabave.

Dok semafor na cilju odbrojava 29. minut pristiže vesela družina koja ne može da sakrije dok sa njih padaju krupne kapi znoja. „Mi smo danas popodne istrčali Valjevski maraton, ali smo morali da dođemo i ovde kako bi i ovih pet kilometara savladali i zabavili se“, tvrdi Danijela Jurošević. Niko ni ne obraća pažnju na to za koliko je vremena istrčao 5.000 metara. Pobednik trke Nemanja Cerovac, inače poznati srpski maratonac, obišao je sve učesnike za skoro krug i po, ali ipak nije uspeo da obori svoje prošlogodišnje vreme od 16 minuta. Dok profesionalni trkači rutinski posle cilj prilaze štandovima na kojima se dele voda i voće za osveženje, oni sa manje kondicije mahom čuče i leže po pisti vrebajući pogledom promoterke koje nude okrepljenje.

Drugu „BEG Runway Run“ trku organizovao je Beogradski maraton uz podršku VINCI Airports Srbija i Grada Beograda i ovo je jedina takva manifestacija u regionu. Prva trka koja je održana na aeordromskoj pisti bila još davne 1972. godine na njujorškom JFK aerodromu. Sudeći po utiscima učesnika sa Aerodroma Nikola Tesla, može se očekivati da će i u Beogradu trčanje po pisti uz dobru zabavu postati tradicija.

Vlada Živanović

Objavljeno: 10. 06. 2019.

Izvor: DANAS – Sport

Autor: Vlada Živanović

O tome i na:

Noćna trka „BEG Runway Run“ uz muziku, vatromet… -www.rts.rs