Film „Lice Lafore“ besplatno u KS Svilara

Besplatna projekcija filma „Lice Lafore“, biće održana u sredu 12. juna od 19h u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajakovića 6b, Novi Sad). Događaj realizuje udruženje KAO Parnas, organizator festivala Uhvati film, uz podršku KS Svilara.

Dokumentarni film Lice Lafore, autora Denisa Bojića, biće prikazan u sredu 12. juna od 19h u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajakovića 6b, Novi Sad). Događaj realizuje udruženje KAO Parnas, organizator festivala Uhvati film, uz podršku KS Svilara. Ulaz je besplatan.

Film Lica Lafore ekranizuje  borbu za pronalazak leka za jednu o najtežih dečjih bolesti  na svetu, Laforine bolesti. Ovaj najteži i najređi oblik epilepsije odnosi živote dece širom sveta. Iako je prošlo više od stotinu godina od prvog opisa bolesti, farmaceutske kompanije i državni fondovi nisu bili dovoljno zainteresovani za finansiranje istraživanja jer je bolest  retka. Sav teret u finansiranju istraživanja leka za ovu bolest na sebe preuzimaju Lafora asocijacije i porodice širom sveta čija deca umiru korak po korak. 

Boreći se protiv mnogo jačeg neprijatelja, porodica Gajić iz Banje Luke čini nemoguće u želji da spasi  živote svoje dece. Sa druge strane sveta, u Kanadi, prof. Miansian i njegov tim istraživača više od deceniju pokušavaju da otkriju lek za ovu smrtonosnu bolest. Porodica Gajić neverovatnom upornošću i nadljudskim naporima prikuplja sredstva, finansirajući istraživanje leka  za ovu bolest, postajući time jedan od najvećih svetskih donatora. Film prikazuje napor jedne porodice da pokrene planetu i entuzijazam vodećih svetskih naučnika da pomere granice u svetu nauke i pokažu da ništa nije nemoguće.

Film je nastao u produkciji RTV Republike Srpske. O značaju i kvalitetu ovog filma govori i to da je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, dobio je i institucionalno priznanje, te je, osim francuskog parlamenta, prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Nakon projekcija filma, prisutni će moći da iznesu svoje utiske i zapažanja o filmu i kroz razgovor sa organizatorima saznaju nešto novo.

Marijana Ramić

koordinatorka pr aktivnosti

Tel. 064-33-40-139

pr.uhvatifilm@gmail.com; http://uhvatifilm.org/

Izvor: Uhvati film festival (pr.uhvatifilm@gmail.com)m