Дневни центар Жабаљ – декада помоћи деци и родитељима

Дневни центар Жабаљ, при Центру за социјални рад за општине Жабаљ и Тител „Солидарност“, обележио је десет година од оснивања приредбом на којој су деца рецитовала, плесала и глумила.

Фото: Услуге дневног центра користило је за десет година 376 деце

Жабаљ: Дневни центар Жабаљ, при Центру за социјални рад за општине Жабаљ и Тител „Солидарност“, обележио је десет година од оснивања приредбом на којој су деца рецитовала, плесала и глумила. Хол Основне школе „Милош Црњански“ до последњег места попунила су деца и грађани – професионалци и ентузијасти, који су годинама помагали Дневни центар.

Дневни центар је започео свој рад 2009. године, а настао је као резултат дванаестомесечног пројекта и то као Програм ширења локалних услуга социјалне заштите, који је покренут од стране тадашњег Министарства рада и социјалне заштите и локалне самоуправе, а преко Фонда за социјалне иновације. У то време, Дневни центар је имао велику подршку Шећеране „Шајкашка“. Од тада до данас, кроз њега је прошло 376 деце, кроз индивидуалне третмане, кроз процене говорног развоја и кроз ликовне и креативне радионице.

Дневни центар је започео рад са једним социјалним радником – дефектологом, а до данас је примљена још једна стручна сарадница и, преко наменских трансфера, у протекле три године још три раднице, што доприноси бољем квалитету рада и могућности за пружање подршке што већем броју деце, којима је она потребна.

Директорка Центра за социјални рад „Солидарност“ Наташа Лукић подсетила је да су осим подршке деци, пружали помоћ родитељима у одгајању деце са посебним потребама.

– Пред нама је задатак да постанемо видљивији, односно да успемо да пренесемо важност неговања инклузивних вредности, па размишљамо о додатним активностима, нарочито да будемо активнији у сарадњи са нижим разредима основних школа – рекла је Наташа Лукић.

Дневни центар сарађује са овдашњим Удружењем родитеља и хранитеља деце и одраслих особа са инвалидитетом „Алтруист“ и другим дневним центрима, првенствено из Темерина и Бечеја. Имају одличну сарадњу са установама које се баве децом и брину о њима, од вртића до општине. Тако су уручили захвалницу педседнику општине Жабаљ Чедомиру Божићу за помоћ и разумевање потреба Дневног центра. Честитајући јубилеј Божић је додао да ће им локална самоуправа и у будућности пружати пуну подршку.

– Колектив Центра за социјални рад најзаслужнији је за реализацију пројекта чију десетогодишњицу прослављамо, уз сарадњу са удружењима, од којих бих истакао наше локално удружење „Алтруист“ – казао је Божић и напоменуо да се годишње из општинског буџета издваја око 15 милиона динара за функционисање Центра за социјални рад и да ће наставити да им помаже, увек максимално, у складу са могућностима.

М. Рашић

Objavljeno: 05. 06. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Rašić