Шах као прозор у свет

ШК СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ „АНПАСАН“ НОВИ САД

Фото: Сретко Аврам, Жива Марков и Красоје Нотарош Фото: Дневник.рс

Да је шах игра за свакога и да не постоје ограничења у погледу тога ко све може да се бави овом древном игром, доказ су и слепи и слабовиди шахисти који равноправно играју са видећим шахистима.

О томе колико је тешко бавити се шахом са оваквим хендикепом и колико су овакви шахисти у неравноправном положају, не само за шаховском таблом, већ и у погледу третирања од стране државних институција, разговарали смо са представницима Шаховског клуба слепих и слабовидих „Анпасан“ из Новог Сада, са председником  клуба Живом Марков, потпредседником  Красојем Нотарошом, као и капитеном екипе и селектором олимпијске репрезентације слепих и слабовидих шахиста Србије Сретком Аврамом.

-Клуб је основан јануара 2006. године и све време је у редовном систему лигашког такмичења Шаховског савеза Војводине, као и националног спортског Савеза слепих Србије, а ове године се такмичимо у Бачкој лиги Нови Сад, у којој смо претходне две године освојали четврто место. Треба истаћи да су слепи шахисти и много година раније успешно играли шах у оквиру спортског клуба „23. октобар“ и спортског друштва „Луј Брај“ (слепи Француз који је измислио Брајеву азбуку), за који су наступали и други спортисти са инвалидитетом – каже председник клуба Жива Марков.

Д – Ко су најистакнутији појединци у редовима ШК „Анпасан“ и који су њихови најзначајнији успеси?

– Најтрофејнији члан клуба је био проф. Драгољуб Баретић, ФИДЕ мајстор, који је на жалост преминуо прошле године. Он је био вишеструки првак слепих Србије, двоструки првак међу видећим шахистима Војводине, сениорски првак Града Новог Сада и, најважније од свега, носилац две златне и четири сребрне олимпијске медаље у екипној конкуренцији слепих шахиста. Поред њега су освајачи сребрних олимпијских и сребрних и бронзаних медаља са светских првенстава Бранко Неговановић, Сретко Аврам, Жива Марков и Весо Аврам. ШК „Анпасан“, поред слепих и слабовидих шахиста, има и неколико врхунских шахиста и пријатеља клуба здравог вида, који заједно са нама дају велики допринос афирмацији нашег клуба – објашњава Марков.

Д – И поред свих ових успеха, слепим и слабовидим шахистима није призната национална пензија, за разлику од видећих шахиста. Докле је стигла ваша борба да се ова велика неправда исправи?

– Дуги низ година слепи шахисти су на неки начин дискриминисани и цела ствар је због неразумевања проблема завршила на суду, али постоји нада да ће ова неправда бити исправљена. У децембру 2017. године одигран је меч репрезентације слепих и слабовидих шахиста Србије против највиших представника власти Републике  Србије, које је предводио председник Србије господин Александар Вучић. Том приликом је председник Вучић дао обећање слепим шахистима да ће се проблем статуса њихових националних признања у догледном периоду решити. Међутим, непосредно након тога наша делегација је позвана у кабинет министра омладине и спорта, господина Вање Удовичића, где смо по ко зна који пут наишли на неразумевање, тако да ни до дана данашњег наш проблем није решен – истиче Сретко Аврам .

Д – Колико је тешко играти партију против шахиста који виде?

– Једина игра, ако се и за шах као и за друге спортове може рећи да је игра, у којој су слепи и слабовиди готово посве равноправни са играчима здравог вида је шах. Правила су иста, такмичења такође, и једина препрека да још брже напредујемо у шаху је недостатак одговарајуће шаховске литературе, као и проблем праћења стања на шаховском сату, што је нарочито важно у оскудици времена. И поред ових препрека, шах за слепе и слабовиде има непроцењиву вредност као својеврстан прозор у свет. Осим такмичарског, шах има изузетно велики значај за промоцију и интеграцију слепог човека у друштво, као и афирмацију његових укупних могућности, способности и знања у најширем смислу речи. Шах је многим слепим шахистима отворио разне могућности, од запошљавања, преко рехабилитације, до равноправног учешћа у друштвеним активностима и спортским надметањима. Захваљујући шаху стекли смо много искрених пријатеља и упознали много лепих градова и земаља широм света – каже потпредседник Крсоје Нотарош.

Д – Шаховски живот у ШК „Анпасан“ је изузетно интензиван. Које све турнире и дружења шахиста клуб организује?

-Клуб већ 57 година са великим успехом организује међународни Октобарски појединачни турнир слепих и слабовидих шахиста, који је убедљиво највећа, најмасовнија, најквалитетнија и далеко најстарија манифестација шаха слепих у региону, а и шире. На овом турниру учествују велика имена међу слепим шахистима, светски прваци, играчи високих титула и рејтинга из свих земаља бивше Југославије и окружења. Неки од њих долазе само код нас, чак и овим опскурним временима последњих криза и ратних сукоба на овим просторима. Поред Октобарског, организујемо и традиционални Светосавски турнир, на којем поред слепих и слабовидих шахиста учествују и најпознатији видећи играчи из Града Новог Сада и околине. Сваке године се одржавају и званично Првенство клуба, које се рејтингује, као и неколико брзопотезних турнира са пријатељима клуба из других средина. Сви ови турнири су пропраћени дружењем у правој пријатељској атмосфери, иако се на 64 поља воде бескомпромисне борбе – истиче Нотарош.

Д – Какви су планови клуба и играча за текућу сезону?

-Наши чланови ће свакако, као и до сада, наступати за репрезентацију слепих и слабовидих шахиста Србије, а у плану је учешће на Екипном првенству Европе за слепе шахисте у Румунији, ако то дозволе финансијска средства. Тренутно је у току 54. Појединачно првенство Србије за слепе и слабовиде шахисте у Пожаревцу, на коме учествују и два представника ШК „Анпасан“, Жива Марков и Сретко Аврам. Поред тога, наши чланови ће учествовати у редовном екипном такмичењу ШСВ – Бачкој лиги Нови Сад , на екипним и појединачним првенствима Савеза слепих и слабовидих Војводине и Србије, као и на многобројним међународним и домаћим опен турнирима. Круна свих наших напора биће традиционални Октобарски турнир. На крају, морамо да истакнемо да наше учешће на свим поменутим турнирима и сви успеси које на њима постижемо не би били могући да немамо свесрдну финансијску подршку од стране Управе за спорт Града Новог Сада, која има велико разумевање за проблеме и потребе слепих и слабовидих шахиста – рекао је на крају Марков..

И. Узелац

Objavljeno: 23. 05. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: I. Uzelac