Sa štipaljkom na nosu do prvog mesta

MILAN ŠOLAJA IZ KUCURE KOD VRBASA POSTAO EVROPSKI ŠAMPION U RONJENJU NA DAH ZA OSOBE SA INVALIDITETOM.

Foto M.Ž.

Srbija je dobila evropskog šampiona u ronjenju na dah za osobe sa invaliditetom. To je Milan Šolaja iz Kucure kod Vrbasa, koji je pod vodom bez disanja proveo četiri minuta i 33 sekunde. Ovim izuzetnim rezultatom Milan se kvalifikovao za svetsko prvenstvo, koje će u septembru biti održano u Rusiji, na Krimu.

Milan je 13 godina igrao rukomet u RK Vrbas, a posle saobraćajne nesreće, koju je doživeo 2014. godine, bio je član paraolimpijske reprezentacije Srbije kao bacač koplja. Poziv za međunarodno takmičenje u apneji (prekid spoljašnjeg disanja) za invalide, koje je nedavno održano u Portorožu u Sloveniji, dobio je svega deset dana pre učešća, a pripremao se tako što je, umesto u bazenu, „ronio“ u krevetu sa štipaljkom na nosu!

-Nije bilo ni vremena ni uslova za pravi trening. Bio je problem kako otići na takmičenje. Organizator Branko Ravnak, osnivač i predsednik Međunarodne asocijacije za hendikepirane ronioce „Adrijatik“ u Sloveniji, obezbedio mi je smeštaj, a pomogli su mi i Paraolimpijski komitet Srbije i Opština Vrbas. Branko mi je rekao da vežbam tako što ću udahnuti vazduh i začepiti nos – priča Milan.

On je posle operacije kičme i rehabilitacije, od 2015. do 2017. godine, intezivno trenirao bacanje koplja iz invalidskih kolica i zaradio licencu za najviša takmičenja. Međutim, usled velikih napora i snažnih trzaja pri bacanju koplja popucali su šrafovi fiksatori za kičmu, pa je morao da prekine bavljenje atletikom. Tokom 2017. i 2018. boravio je u kampovima koje je za osobe sa invaliditetom u Kikindi vodila asocijacija „Adrijatik“, gde je Ravnak, ronilac više od 30 godina, prepoznao u Milanu talenat za ovaj sport.

-Kada sam sa štipaljkama, počeo da vežbam, mogao sam da zadržim vazduh najduže dva minuta, a svaki dan sam napredovao po 10-15 sekundi. Na takmičenje sam otišao sa svojim najboljim rezultatom od tri minuta i 40 sekundi. Cilj mi je bio 3,50. Da sam znao da sam postigao to vreme, izašao bih iz bazena, ali sam izronio posle 4,33. Dok su mi aplaudirali i fotografisali me, na sekundu-dve nisam ništa video, jer je mozak ostao bez kiseonika – opisujje Milan svoj neočekivani domet, koji je za minut i tri sekunde bolji od drugoplasiranog takmičara.

Na prvom ikada održanom međunarodnom takmičenju u ronjenju za invalide, koje je u Portorožu podržao i Ruski savez za invalidski sport, učestvovalo je 10 ronilaca iz BiH, Hrvatske, Rusije, Srbije i Slovenije. Milan je već započeo pripreme za svetsko prvenstvo, treninzima na bazenima Centra za fizičku kulturu u Vrbasu.

Povratak prvoj ljubavi

Milanu se ukazala prilika da se vrati svojoj prvoj sportskoj ljubavi, jer je od paraolimpijskih komiteta Slovenije i Rusije dobio ponudu za promociju rukometa u kolicima. On namerava i da učestvuje u formiranju selekcije Srbije u ovoj disciplini, koja će od 2020. godine postati paraolimpijski sport.

Z. Rajić

Objavljeno: 09. 05. 2019.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Reportaže

Autor: Z. Rajić