Osobe sa invaliditetom u Somboru dobijaju poslovni prostor

Povodom Evropskog dana samostalnog života, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI) priredio je tribinu sa temom „Promocije političkog učešća i prava glasa za sve“. Uoči obeležavanja ovog značajnog datuma, somborski Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom dobio je svoj poslovni prostor.

Sombor – Povodom Evropskog dana samostalnog života, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom (OSI) priredio je tribinu sa temom „Promocije političkog učešća i prava glasa za sve“. Uoči obeležavanja ovog značajnog datuma, somborski Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom dobio je svoj poslovni prostor.

Poražavajuća je statistika da je pristup na preko 80% biračkih mesta u Somboru nepristupačan za osobe sa invaliditetom a reč je o ustanovama od javnog značaja kao što su škole, vrtići, domovi zdravlja…

„U mojoj MZ Mlake nema uopšte parking prostora. Ja ne mogu da dođem drugačije nego kolima a kao drugo, pristupačnost, ulaz na vratima i stepenište su nepristupačni skroz. Ne kažem da nam ne izlaze u susret da dođu kući ali smatram da nije to to, jer i mi smo građani kao i svi ostali i smatram da treba da imamo pristup tamo gde je glasačko mesto“, ispričala je Terezija Paštrović, sekretarica Centra za samostalni život OSI. 

Mileda Bradić iz Kljajićeva ističe da kao korisnik Centra za samostalni život ima personalnog asistenta i kako ima nekoliko stepenica na glasačkom mestu, može da pristupi ali problem je visina glasačke kutije.

„Slepi ljudi se suočavaju takođe sa problemom da glasaju da im je obezbeđena tajnost. Znači, neko mora bude sa njima da im pomogne da li će da zaokruže broj koji oni hoće“, objašnjava Mimica Živadinović, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Politika je, kako je naglašeno na skupu, i ono što vam čini svakodnevni život– od toga da li imate dovoljno za potrošačku korpu, da li živite u uređenoj zajednici, da li imate pristup određenim javnim ustanovama kao osoba sa invaliditetom.

„Tako da je jako važno da osobe sa invaliditetom koje smatramo da su punopravni članovi ove države I svoje lokalne zajednice gde žive, znači, moraju da učestvuju jednako na svim izborima, referendumima, šta god da je u pitanju, da bi dali svoj glas jer oni žive u određenoj lokalnoj zajednici“, rekla je ona. 

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, od sada će aktivnosti sprovoditi u svojim službenim prostorijama.

„Znači, imaćemo prostor, kancelariju, osobu koja će raditi tu raditi, jedno osmočasovno radno vreme, i da nećemo morati više po kućama raditi, skladištiti arhivu, materijal… kao što je to bio slučaj do sada“, istakla je predsednica udruženja Julijana Čatalinac.

Sombor je jedan od prvih gradova koji od 2007. iz budžeta grada finansira rad Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Objavljeno: 08. 05. 219.

Izvor: www.rtv.rs