Delegacija Specijalne olimpijade posetila Pirot

Visoka delegacija Specijalne olimpijade Internacional iz Vašingtona na čelu sa Sorenom Polumbom, potpredsednikom zaduženim za programe mladih boravila je u Pirotu.

Foto: Z. Panić

Visoka delegacija Specijalne olimpijade Internacional iz Vašingtona na čelu sa Sorenom Polumbom, potpredsednikom zaduženim za programe mladih boravila je u Pirotu.

U delegaciji su pored Sorena Polumbe bili i Hejli Bernaki, direktorka zadužena za inkluzivne škole, Panos Vazeos, predstavnik Niakros fondacije i predstavnici Specijalne Olimpijade Ifa Gudson, menadžer projekata, Ilsa Hemermaj, specijalistana projektu zdravih sportista i Aleksandar Stanojević, direktor .

Posle posete školama “Mladost“ i “8. Septembar“, članovi delegacije sastali su se sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem i njegovim saradnicima.

Posle sastanka, Palumbo je rekao da je Pirot dobar primer podrške lokalne zajednice inkluzivnom sportu.

“Projekat koji se realizuje u Pirotu obuhvata 14 zemalja. Značajan je doprinos inkluziji osoba sa intelektualnom ometenošću i njihovoj boljoj društvenoj integracii i socijalizaciji. Zahvaljujem Gradu Pirotu, koji je primer dobre prakse kako lokalna zajednica može da podrži program kao što je specijalna olimpijada. Ovo je primer kao zajednički rad lokalne zajednice i rad kluba daju rezultate van granica jedne zemlje”, rekao je Palumbo.

Projekat razvoja inkluzivnog sporta podržava Grčka fondacija Niakros. Predstavnik ove fondacije Panos Vazeos kaže da su prepoznali važnost inkluzivnih sportskih timova kao dobar primer.

“Prepoznali smo važnost procesa inkluzije i spajanje specijalnih i redovnihškola i stvaranje inkluzivnih sportskih timova kao dobar primer. Ovo je našprvi projekat sa Specijalnom Olimpijadom. Do sada smo radili samo sa Specijalnom Olimpijadom Grčke. Ovo je globalni projekat i cilj je da se u 14 zemalja tokom naredne tri godine priključi 1500 škola i da za tri godine kažemo da pola miliona dece sa i bez posebnih potreba upoznato sa procesom inkluzije kroz sport. Ovo je prva poseta Srbiji i Pirotu. Pirot je primer najbolje prakse onoga što naša filantropska fondacija i Specijalna Olimpijada podržava”, rekao je Vazeos.

Gradonačelnik Vasić kaže da mu je drago što je čuo ovakve ocene i da svi sportisti i klubovi u gradu imaju isti tretman.

„Drago mi je da je Specijalna olimpijada predložila Pirot kao grad dobre prakse. Grad podržava sve sportske aktivnsti. Ovde je sport ravnopravan za sve gradjane Pirota. Važna je podrška u Olimpijadu Pirota koja je deo Specijalne olimpijade Srbije. Na Specijalnoj olimpijadi u Abu Dabiju učestvovala ekipa iz Pirota kao deo ekipe Srbije i osvojili srebrnu medalju. Da se saradnja nastavi i razvija i da svi sportisti imaju iste uslove“, rekao je Vasić.

Objavljeno: 16. 04. 2019.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. Panić