Srbija velikog srca uručila nagrade pobednicima konkursa u Beogradu

Proteklog vikenda u Beogradu su zvanično proglašeni pobednici Nagradnog likovnog konkursa za osobe sa invaliditetom sa područja bivše Jugoslavije “Moj svet” i u Beogradu su proveli tri dana na poziv “Srbije velikog srca”.

Proteklog vikenda u Beogradu su zvanično proglašeni pobednici Nagradnog likovnog konkursa za osobe sa invaliditetom sa područja bivše Jugoslavije “Moj svet” i u Beogradu su proveli tri dana na poziv “Srbije velikog srca”. Konkurs je u decembru organizovala Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom “Srbija velikog srca”.

U kafiću “Zvuci srca”, prvom te vrste u Beogradu, jer u njemu imaju priliku da rade osobe sa lakšim oblicima invaliditeta, predsednica Humanitarne organizacije “Srbija velikog srca”, Jelena Marković, uručila je nagrade pobednicima Konkursa u prisustvu roditelja, prijatelja “Srbije velikog srca”, predstavnika lokalne vlasti u Velikom Gradištu, umetnika, terapeuta, predstavnika udruženja i institucija zemalja učesnica Konkursa, kao i zdravorazvojne dece volontera koji su uz gitaru i pesmu učinili da se naši gosti opuste i osećaju prijatnije.

Nagrade su osvojili:

I mesto Dora Jadronja, Rijeka, Hrvatska
Jelena Vušković, Danilovgrad, Crna Gora

II mesto Marko Popović, Danilovgrad, Crna Gora
Siniša Vucelja, Prijedor, BIH
Violeta Malikanović, Milići, Republika Srpska
Lena Baljak, Sombor, Srbija

III mesto Jelena Grbić, Valjevo, Srbija
Milena Gardinović, Požarevac, Srbija

Specijalna nagrada žirija: Jelena Jakonić, Kikinda, Srbija

Prvonagrađenima je “Srbija velikog srca” obezbedila besplatan porodični odmor u okviru programa “Iznajmljivači velikog srca”, a ostali pobednici Konkursa su nagrađeni Diplomom, majicom sa nagrađenim radom i odgovarajućim slikarskim priborom.

Takođe, Centru za autizam Rijeka, Udruženju “Rastimo zajedno” iz Danilovgrada, Humanitarnoj organizaciji “Dečje srce” i Udruženju “Evo ruka” iz Beograda, kao i profesoru Milojkov Aleksandru i učenicima III-7 Zemunske gimnazije, uručene su Zahvalnice za doprinos razvoju socijalne inkluzije i razgovaralo se o budućim načinima saradnje u smislu podrške deci sa razvojnim teškoćama i invaliditetom. Na poziv predstavnika institucija koji su prisustvovali događaju, dogovorili smo organizovanje ove Izložbe u Danilovgradu i Rijeci na jesen ove godine, pre raspisivanja Drugog likovnog konkursa. Nakon Beograda, Izložba će biti postavljena u Velikom Gradištu. Cilj nam je da Konkurs postane tradicija, kao i da Izložba putuje po regionu i tako autori najuspešnijih radova dobiju priliku da postanu vidljivi javnosti i da afirmišemo njihove talente i kvalitete. Iizložba će takođe biti postavljena i u ostalim gradovima iz kojih potiču pobednici, a želimo da otvaranju svake od Izložbi prisustvuju i sami autori i njihovi pratioci.

Drugog dana boravka u Beogradu, ”Srbija velikog srca” je organizovala druženje za mlade umetnike i njihove pratioce, a predstavnici udruženja i roditelji su razmenili iskustva na temu “Dostignuća, izazovi i saradnja u regionu”. Zajednički zaključak je da se svi suočavamo sa sličnim problemima kada je podrška osobama sa invaliditetom, njihova edukacija i integracija u pitanju i da jedni drugima možemo biti velika pomoć i podrška.

U smislu naših nastojanja da međudržavna saradnja na ovom polju bude razvijana i u budućnosti, posebnu zahvalnost dugujemo gospođama Silvani Host i Vesni Slavuj iz Centra za autizam Rijeka, kao i gospodinu Saši Pavliću, gospođama Marini Kljajević i Suzani Koletić iz Udruženja “rastimo zajedno”, kao i gospodinu Stanišić Miroslavu iz Beograda koji je povezao crnogorsko udruženje sa našom organizacijom.

Hvala i javnosti i medijima u Hrvatskoj i Crnoj Gori koji su prepoznali značaj ovog projekta i afirmisali rad “Srbije velikog srca” u javnim glasilima u ovim državama.

Utisci nagrađenih, njihovo samopoštovanje koje su osetili prilikom dodele nagrada i velikog broja okupljenih koji su imali potrebu da iskreno čestitaju i deci, a i roditeljima, još jedan je pokazatelj da treba da nastavimo sa ovakvim i sličnim projektima i da je njihov svet zapravo svet koji ne poznaje granice.

Zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, Slađan Marković, uz dobrodošlicu gostima i izražavanje podrške “Srbiji velikog srca”, tom prilikom je Predsednici, Jeleni Marković, uručio ključeve objekta koji je lokalna samouprava opredelila za rad Humanitarne organizacije u Velikom Gradištu. Prisutni su se uverili u jedinstven primer saradnje lokalnih vlasti i “Srbije velikog srca” koji se zasniva na poverenju, podršci i zajedničkom delovanju u smislu poboljšanja kvaliteta života dece, mladih i odraslih osoba sa invaliditetom.

Izvor: Хуманитарна организација за регионалну подршку особама са инвалидитетом „СРБИЈА ВЕЛИКОГ СРЦА“

Кнеза Лазара 82, Велико Градиште, телефон: +381 (0)63 43 77 83
e-mail: srbijavelikogsrca@gmail.com

07. 05. 2019.

Izvor: Jelena Marković (srbijavelikogsrca@gmail.com)m