Nove mašine u subotičkoj fabrici kazana

Subotički kazani za rakiju gotovo šest decenija su prepoznatljivi u celom svetu. Manje je poznato da ih uglavnom proizvode osobe sa invaliditetom.

Subotički DES izvozi u Ameriku i Australiju / Foto J. L.

Subotički kazani za rakiju gotovo šest decenija su prepoznatljivi u celom svetu. Manje je poznato da ih uglavnom proizvode osobe sa invaliditetom. Fabrika u Gornjem Verušiću je 28. marta dobila nove mašine.

Jožef Antulić već 27 godina radi u pogonu DES-a. Kao iskusni radnik, predvodi bravarski tim u proizvodnji.

„Želim da poučavam mlade, oni su naša budućnost. Volim da prenosim znanje. Dobro se osećam u ulozi vođe tima i mentora. Planiram otprilike sedam-osam godina da još radim, ovde, do penzije“, kaže Jožef Antulić, radnik DES-a.

Nebojša Štigmond, po struci stolar, u DES-u je završio obuku za limara i posle tri godine je postao vođa tima za proizvodnju kazana.

„U radu sa osobama sa invaliditetom nekad je teško, ali dobro sarađujemo. Sve je u redu. Teško je da se sporazumemo, ali sve funkcioniše“, navodi Nebojša Štigmond.

Više od 8.000 kazana za rakiju iz Gornjeg Verušića, biće ove godine prodato u Mađarskoj, Rumuniji, Australiji, Sjedinjenim američkim državama, Kanadi i Rusiji. DES je zato investirao oko 150.000 evra u nove mašine.

„Prvenstveno smo uzeli nove mašine da se poboljšaju uslovi rada i bezbednost naših radnika jer su ranije radili na nekonvencionalnim mašinama koje su zastarele i nisu bile sigurne za rad. Kupili smo ih da povećamo produktivnost, kvantitet i kvalitet“, objašnjava Zoran Zarić, direktor fabrike DES.

Od 55 zaposlenih, tridesetoro su osobe sa invaliditetom. U DES-u planiraju da ove godine zaposle još desetak proizvodnih radnika iz kategorija koje teže dolaze do posla.

Objavljeno: 28. 03. 2019.

Izvor: www.rts.rs

O tome i na:

Kazani za rakiju traženi u Americi, Rusiji i Australiji – www.rtv.rs

Najsavremniji laser za radnike sa invaliditetom – www.novosti.rs