Novinarske nagrade „Cvet jednakosti“

Medijska podrška aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom.
Natalija Vidić, novinarka RTS iz Užica, pobednica je ovogodišnjeg konkursa „Cvet jednakosti“ koji je, četvrtu godinu zaredom, raspisalo Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice.

Foto: Nenad Kovačević

Natalija Vidić, novinarka RTS iz Užica, pobednica je ovogodišnjeg konkursa „Cvet jednakosti“ koji je, četvrtu godinu zaredom, raspisalo Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice.

Osim tog priznanja, njen prilog „Igrice za decu sa autizmom“ je proglašen i za najbolji u kategoriji televizijskog novinarstva.

Ona je snimila priču o Milanu Popoviću iz Arilja, koji je osmislio sajt „Razvojne igrice – učimo reči“ kako bi pomogao svom detetu i drugoj deci sa teškoćama u razvoju da savladaju prepreke u učenju i komuniciranju.

U kategoriji radio novinarstva nagrađena je Marija Stanković iz RTV Vranje za prilog „Radionice za osobe obolele od multiple skleroze“, koje se organizuju u Vranju, a kojima se afirmiše aktivizam obolelih od te bolesti. „O seksualnom razvoju mladih žena sa invaliditetom u Srbiji – Iz ličnog iskustva“, naziv je teksta, autorke Marijane Čanak koji je objavljen na Portalu o invalidnosti, a koji je proglašen za najbolji na internetu. Tekst se bavi temom o kojoj se retko govori, briše tabue i pomera granice.

Jeleni Jorgačević Kisić, novinarki nedeljnika Vreme, pripala je nagrada u kategoriji štampanih medija i to za tekst „Neljudsko igranje ljudskim životima“, kojim je ukazala na to da se posle 14 godina prekida pružanje usluge stanovanja uz podršku za osobe sa intelektualnim poteškoćama u Beogradu. O najboljima na konkursu, na kome se nagrađuju medijski prilozi koji promovišu aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom i na kome je pristigla 21 prijava, odlučivao je žiri u sastavu: Zorica Savić iz Čačka i Sonja Urošević iz Niša, novinarke koje su nagrađene na prošlogodišnjem konkursu, i Biljana Kuzmanović, novinarka iz Užica.

Proglašeni su i najbolji srednjoškolski radovi na literarnom konkursu istog Udruženja na teme: „To što smo mi drugačiji, vas čini bogatijima“ i „Pogledaj nas očima deteta“. Prva nagrada je pripala Nikoli Milovanoviću iz Užičke gimnazije, koji je pobedio i prošle godine, dok su drugu i treću nagradu osvojile Milica Maksimović i Milica Ćirjanić iz Tehničke škole u Kosjeriću. LJiljani Jovanović iz gradske uprave Užice pripala je specijalna nagrada za doprinos u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Danas dodela na „Kikinim danima“

Nagrade će biti dodeljene u ponedeljak, 18. marta, u 18 časova u GKC Užice, na završnici manifestacije „Kikini dani“ koja neguje sećanje na Tijanu Petrović Kiku (1985 – 2013), dugogodišnju portparolku Udruženja i aktivistkinju u borbi za prava osoba sa invaliditetom.“

Objavljeno: 18. 03. 2019.

Izvor: www.danas.rs

Autor: N. Kovačević