Удружење ИН из Сремске Митровице – пример истинске инклузије

НОВИ САД: Док се чекају законска решења о социјалним предузећима и социјалном предузетништву, која би требало да дефинишу и олакшају деловање у овој области, живот не стоји. Званични подаци од прошле године кажу да у Србији послује око 1.200 оваквих предузећа, да упошљавају око 10.000 радника и да стварају 0,2 одсто бруто домаћег производа.

Нови Сад: Док се чекају законска решења о социјалним предузећима и социјалном предузетништву, која би требало да дефинишу и олакшају деловање у овој области, живот не стоји. Званични подаци од прошле године кажу да у Србији послује око 1.200 оваквих предузећа, да упошљавају око 10.000 радника и да стварају 0,2 одсто бруто домаћег производа.

О њиховој неекономској улози у Србији скоро да се и не говри, а као изузетно важној за укључивање свих људи који имају шансе за то, у нормалне животне токове. По форми организовања, већина социјалних предузећа код нас су заправо удружења.

Један од примера добре праксе и приватне иницијативе је Удружење Инклузивни креативно едукативни центар ИН у Сремској Митровици, који се бави имплементацијом програма економског оснаживања особа с инвалидитетом које поседују радну спобност и жена жртава насиља, које су кориснице Сигурне куће Срема, у Сремској Митровици.

Седиште нашег Удружење је на имању на улазу у Сремску Митровицу. Имамо 3.000 квадратних метара простора, од којих 1.000 квадрата припада објектима различите намене. Поседујемо и пластеник. Удружење као регистровану делатност има производњу цвећа и заједно с филијалом Националне службе за запошљавање у Сремској Митровици овде организујемо обуке за занимање цвећар/вртлар, каже каже Мирјана Новковић, председница Удружења.

Она је, пошто је наследила породично имање, са дугогодишњом пријатељицом, психолошкињом Тањом Стојшић Петковић, стручном косултанткињом у Удружењу, решила да направи овакаво место, какво, како каже, обично људи не праве, јер то није профитабилно. Међутим, за заједницу је јако корисно:

Ту се особе с инвалидитетом и други припадници маргинализованих група могу обучити за одређене послове, стећи нова знања и вештине, те поправити своју позицију на отвореном тржишту рада, или се евентуалано запослити код нас, јер имамо у плану да постанемо социјално предузеће, каже Мирјана.

Преmа њеним речима, тренутно простор од 100 квадратних метара прилагођавају за гљиварник, за производњу буковача.

Постоји неколико идеја за које тражимо финансијске могућности, како бисмо их спровели у дело. Иначе, имамо велику подршку чак пет покрајинских секретаријата, три министарства и града Сремска Митровица. У последње две године помаже нам и Координационо тело за родну равноправност, на чијем је челу министарка Зорана Михајловић, од којег смо путем конкурса добили финасијску подршку за прилагођавање простора. Тако смо успели да преуредимо све што је представљало физичке баријере за особе с инвалидитетом, како у нашој канцеларији тако и у радном простору на отвореном, у прилазу нашем центру, тоалетима… Све је урађено у оквиру стандарда који обезбеђује принцип универзалног дизајна приступачности. И у томе смо пример добре праксе, наводи наша саговорница.

За сада овде имамо две осoбе с инвалидитетом које су ту запослене. То су два момка који су код нас прошли програм обуке за занимање цвећар/вртлар, у склопу мера подршке Нациоалне слижбе за запошљавање. Пре неколико дана почела је обука за ово занимање за шест особа с ивалидитетом које поседују радне способности. Ова обука траје три месеца и такође се одвија у сарадњи с Националном службом за запошљавање, каже Мирјана и напомиње да од краја марта стартује Мала школа органског баштованства.

Курс ће имати три ниовоа, у зависности од предзнања полазника. Школу ће држати инструкторка органског баштованства Снежана Огњановић, ауторка више књига на ту тему. Настава ће се одржавати у нашој Органској демо башти, а полазнице које ће је похађати јесу жене из села у околини Сремске Митровице, каже Мирјана Новковић.

Када је реч о перспективи Удружења Инклузивни креативно едукативни центар ИН, Мирјана је оптимистична. Међутим, стабилност и сигурнија будућност пројекта зависе и даље од разумевања и сваковрсне, континуиране подршке локалне и шире душтвене заједнице.

У пластеник, када хоћете да производите цвеће, морате много да уложите. Наш центар налази се код фреквентног пута Рума – Сремска Митровица. Испред имамо велики продајно – промотовни пункт, на којем можемо да излажемо све наше производе и производе оних који могу да буду наши сарадници. То у збиру, с нашим још неким плановима, чини јако лепо замишљену причу. За то нам треба још само мало подршке, па да постанемо самостални и одрживи, закључује Мирјана Новковић.

Расположени и за семинаре

По речима Мирјане Новковић, Удружење има вољу да организује и семинаре.

За то нам нам још мало недостаје боље прилагођен простор за вишедневени боравак. Сад имамо могућност да сместимо три – четири едукатора, и то могу бити и особе с инвалидитетом. Ту могу да бораве пар дана, али волели бисмо да простор који већ поседујемо тако уредимо како бисмо могли да организујемо летње кампове, вишедневене семинаре и разне обуке које нису ограничене само на један дан или пар дана.

В. Црњански

Objavljeno: 11. 03. 2019.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Crnjanski