Briga o osobama sa posebnim potrebama

Na Zlatiboru održani Dani defektologa

Foto: Promo

Redovni godišnji strukovni susreti defektologa, specijalnih nastavnika i rehabilitatora Srbije, čiji je centralni deo bila Stručno – naučna konferencija sa međunarodnim učešćem – “ Dani defektolga 2019″, održani su od 21. do 24. februara ove godine u kongresnom centru Hotela „Zlatibor-Mona“ na Zlatiboru. Kao i predhodnih godina na poziciji izvršnog organizatora stajala je Agencija „PM plus“ iz Zemuna, koja svojom preciznošću i profesionalnošću podiže kvalitet uvek za višu instancu. Pored agencije, jedan od organizatora je i „Društvo defektologa Srbije“.

Uz prisustvo više od 400 učesnika, tokom 12 sednica, predstavljeno je oko 170 stručnih i naučnih radova (osim usmenih i više od 30 video prikaza primera dobre prakse, preko 50 postera, sedam radionica).

Tokom ceremonije otvaranja Konferencije potpisan je Protokol o saradnji regionalnih strukovnih organizacija: Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, Saveza defektologa Makedonije, Društva rehabilitacijskih pedagoga Slovenije, Udruženja edukatora – rehabilitatora u Kantonu Sarajevo „STOL“ BIH, Udruženja specijalnih edukatora – rehabilitatora Republike Srpske i Društa defektologa Srbije.

Tokom trajanja Konferencije uručena su tradicionalno i priznanja Fonda „Prof. Miodrag V. Matić“ za 2018. godinu.

Skupovi ovog tipa održavaju se na godišnjem nivou i predstavljaju podsticaj unapređivanju globalne brige i zaštite osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Sem toga oni predstavljaju i dobru osnovu za senzibilizaciju mladih stručnjaka u oblasti defektologije. Važno je napomenuti da je ovo samo godišnje okupljanje, a da Društvo defektologa Srbije kao krovna strukovna organizacija deluje kroz svoje sekcije i aktivnosti u okruzima Srbije tokom čitave godine.

Objavljeno: 05. 03. 2019.

Izvor: ILUSTROVANA POLITIKA – Van rubrike

O tome i na:

DANI DEFEKTOLOGA 2019: Prvi u odbrani detinjstva dece sa smetnjama u razvoju – www.kurir.rs