СРЕБРО ЗЛАТНОГ СЈАЈА

Велики успех голбалиста Наиса на престижном турниру у Малмеу.

Малме Опен је најмасовније спортско такмичење особа са инвалидитетом након параолимпијских игара, које се традиционално одржава сваке године у првој половини фебруара. Нишки спортисти са инвалидитетом су ранијих година u Malmeu имали доста успеха у пливању и стоном тенису. На овогодишњим играма, Малме Опен 2019, Ниш, југ Србије и целу земљу представљали су голбалисти Голбал клуба Наис, двоструког шампиона Србије у последње две године.

На овом турниру наступило је четрнаест екипа из седам држава и то из: Данске, Шведске, Финске, Велике Британије,  Немачке, Грчке и Србије, а са овог такмичења голбалисти Наиса вратили су се са освојеном сребрном медаљом. Овај успех највећи је успех српског голбала у последње две деценије.

Укупно је петоро играча Наиса наступило на овом турниру и то: Лука Булатовић (капитен, слабовид, 26), Милан Петровић (слеп, 32), Џенан Ајдиновић (слабовид, 23), Стефан Стевановић (слеп, 24), Шамаила Каусер (слепа, 27). Стручни штаб су чинили: Стефан Мићићеловић (тренер) и Никола Перишић (скаут-статистичар).

Турнир је био никад масовнији, а свака група је бројала чак седам екипа! Играле су се три утакмице дневно. Прва два дана су се играле утакмице у групи, а трећег утакмице за пласман.

Група А се састојала из следећих екипа: Kleio (Грчка), Old Power (Финска), FIFH (Шведска), Odense (Данска), Linkopings (Шведска), Cambridge и Birmingham (Велика Британија).

Група Б се састојала из следећих екипа: BSI (Данска), Birmingham, Fen Tigers и Hereford (Велика Британија), Hаnsa (Немачка), Hammarby (Шведска) и Наис (Србија).

 „Наисовци“ су у првој утакмици првог дана победили BSI са 10:3, а изгубили од прошлогодишњих финалиста и овогодишњег шампиона, Fen Tigers са 7:5, као и од екипе Hammarby 5:3.

„Утакмице првог дана су показале да можемо равноправно да се носимо са најбољим екипама. Два тесна пораза су била „данак неискуству“ јер екипе које су нам биле противници нисмо познавали, па смо „ад хок“ правили тактику. Управо је „скаутинг“ свих потенцијалних противника у наредним данима, а који је на крају прве вечери урадио Никола Перишић, помогао да се боље припремимо за сутрашње мечеве.„ – објаснио је тренер Стефан Мићићеловић.

Одличан скаутинг и добра тактика су помогли да се другог дана победе екипе са „острва“ Hereford са 7:3 и  Birmingham са 6:0, али не и да се изненади вицешампион Европе, Hаnsa. Немачка екипа је, по оценама присутних, у најбољем мечу турнира победила са 5:4.

„После првог дана смо знали да ако играмо своју најбољу игру у одбрани, уз паметну игру у нападу, можемо да победимо сваког противника. На основу информација које смо добили од стручног штаба стекао се утисак, показало се исправан, да је наша група била дискретно јача и да можемо далеко да догурамо.“ – дао је свој осврт „командант одбране“ Наиса, капитен Лука Булатовић.

После другог дана такмичења комплетиран је коначан пласману групама. Наис је био четврти у групи Б, иза екипа Fen Tigers, Hammarby и Hаnsa. Гол разлика нишке екипе је била 35:23, а само је екипа Old Power из Финске примила мање голова у групној фази.

Последњег, трећег дана турнира, одиграна је „нокаут“ фаза, а противник јединог српског тима у четвртфиналу био је солунски Kleio, првопласирани тим из групе А. Велики улог и још две шансе за медаљу, учинили су да екипе опрезно приступе утакмици водећи рачуна о одбранама. Наис је два пута водио, пропустио прилике из пенала да реши утакмице у регуларном току, па је у продужецима одлучио златни гол Џенана Ајдиновића.

„Ово ми је други турнир са Наисом, а четвртфинале против пријатеља из екипе Kleio најдража утакмица јер нас  је мој гол одвео у полуфинале. Током турнира смо као екипа расли, а против Солунаца и сазрели. Играли смо своју игру спроводећи филозофију савременог голбала где је „одбрана број један“. Управо смо тада скренули пажњу на себе свих учесника и гледалаца у “KulladalSporthall” и истакли кандидатуру за медаљу. Али, не само формалним пласманом у полуфинале, него игром и приступом. Схватили смо да све зависи од нас.“ – не без емоција и у једном даху објашњава импресије са четвртфиналне утакмице Џенан Ајдиновић.

Једна је победа делила Наис од медаље, победа у полуфиналу над екипом Hammarby, од које је Наис изгубио утакмицу у групној фази. Иначе, Hammarby је у четвртфиналу победио Odense са 6:3. Полуфинална утакмица је одлично почела за Наис чији су играчи „пуцали“ од оправданог самопоуздања. Рано вођство је одржавано и лагано повећавано, тако да се знао победник неколико минута пре краја меча (који је завршен резултатом 3:0 у корист шампиона Србије).

„Противник Hammarby, иако са изузетно искусним играчима и веома чврст у одбрани, није могао да нас изненади два пута у три дана. Тачно смо знали од кога прети опасност захваљујући искуству стеченом у утакмици из групе. Спровели смо у одбрани све што смо договорили, држали концентрацију током целог меча и контролисали ситуацију до краја.“ – своје импресије је дао искусни Милан Петровић српски параолимпијац у тандем бициклизму.

Победом у полуфиналу, обезбеђена је медаља. Медаља се прижељкивала пре пута, а њено евентуално освајање би наставило успешну традицију голбалиста из Ниша да се са сваког турнира кући враћају са освојеним одличјем. Тактика за финални меч против екипе Fен Tigers-a  је била спремна, иако противник до финала није забележио ниједан пораз. Fen Tigers су у четвртфиналу победили Linkopings, а у полуфиналу Old Power, обе са по 9:3.

У финалу је виђена „рововска“ борба. Почело је добро за Наис, имали су пенал зарађен грешком противника, који су, на жалост пропустили. Полувреме је завршено са предношћу Британаца од 2:0. Наис није у другом полувремену примио гол, одбрана је била беспрекорна, али су промашена још два пенала па је утеха био почасни гол из игре. Крај финалне утакмице која је завршена резултатом 2:1 у корист сјајне екипе из Британије, спустио је завесу на овогодишњи Малме Опен.

„Када се противник добро анализира, када се уоче снаге и слабости са обе стране, могуће је применити одговарајућу тактику која доводи до жељеног резултата. После овог турнира, верујем да је постало јасно зашто треба примењивати скаутинг. На овом турниру је спроведена тактика у којој победа почиње из одбране“, – објаснио је скаут-тренер екипе Наис, Никола Перишић.

„Резултат остварен на турниру у Малмеу озбиљан је показатељ квалитетног рада и напретка нашег клуба. Поред шампионских титула првака државе и редовних одличја са турнира у региону, ова медаља доказује да је квалитет који поседујемо неоспоран и да би са мало више улагања у голбал Србија имала озбиљан потенцијал за освајање европских и светских титула.

Одлазак на овај турнир никада не би могао бити реализован без несебичног гостопримства породице нашег играча, Џенана Ајдиновића, која већ годинама живи и ради у Шведској. Они су прави пример колико подршка наше дијаспоре може бити значајна и зато не постоје речи захвалности које бих могао да упутим овим дивним људима.

Ништа мању захвалност дугујем и Специјалној школи са домом ученика Бубањ која нам је уступила своју фискултурну салу и на чијем паркету сваког викенда вредно вежбамо како бисмо наш град и нашу земљу представили у што бољем светлу. Огромно хвала директору и читавом особљу ове школе на разумевању и љубазности која нас у њиховим просторијама увек чека.

Велике захвале свакако иду и на адресу Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу који попут потпорног стуба стоји иза нашег клуба и из домена свог рада подржава сваки наш пројекат.

На крају, хвала тренерима, играчима, нашим породицама и свим људима који нам излазе у сусрет на професионализму и подршци без које никада не бисмо били у прилици да осетимо укус овако великог успеха“, – опсервацију читавог турнира је дао млади председник и један од најбољих студената мастер студија Правног факултета у Нишу, Стефан Стевановић.

Остаје нада да овај успешан млад спортски колектив буде адекватније сагледан од стране локалне самоуправе, јер то засигурно заслужује.

Izvor: Stefan Stevanović, stevanovic06@gmail.com

O tome i na TV Zona plus: