MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Obišli smo prostorije i teretanu Društva za dečju i cerebralnu paralizu na Novom Beogradu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je prostorije Društva za dečju i cerebralnu paralizu na Novom Beogradu koje su uz podršku Ministarstva, opremljene teretanom za osobe sa invaliditetom.

FOTO: MINISTARSTVA ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, SOCIJALNA I BORAČKA PITANJA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je prostorije Društva za dečju i cerebralnu paralizu na Novom Beogradu koje su uz podršku Ministarstva, opremljene teretanom za osobe sa invaliditetom.

Ministar Đorđević rekao je da je u ovoj godini za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom iz budžeta izdvojeno 50 miliona više nego prethodne i dodao da će se Vlada Srbije i resorno Ministarstvo truditi da svake naredne godine taj iznos bude veći.

– Učinićemo sve da položaj osoba sa invaliditetom bude još bolji. Želimo da im obezbedimo sve ono što im je potrebno za njihov bolji život i nesmetano kretanje, a u skladu sa mogućnostima koje imamo. Veoma sam zahvalan što društvo ima poverenja u Vladu Srbije i veruju u ono što radimo, jer jedino zajedničkim zalaganjem i radom uspećemo da unapredimo uslove života osoba sa invaliditetom – rekao je Đorđević.

Predsednik Društva za dečiju i cerebralnu paralizu Siniša Bukomir zahvalio je Ministarstvu na pomoći i dodao da ova teretana mnogo znači za fizički napredak osobama koje boluju od cerebralne paralize.

– Svi članovi su u prilici da besplatno vežbaju uz ličnog trenera, koji im propisuje individualan plan ishrane i treninga. Sem uticaja na zdravlje i fizičku formu vežbanje u teretani utiče i na socijalizaciju vežbača, jer je ovo idealna prilika za okupljanje i druženje velikog broja članova udruženja – istakao je Bukomir i dodao da obzirom da se već nekoliko meseci aktivno vežba, primećen je veliki fizički napredak kod korisnika, koji će biće i prezentovan Ministarstvu na kraju projekta.

U teretani za osobe sa invaliditetom, pored mašina za vežbanje, tegova, guma i ostalih rekvizita napravljen je elektro stimulator mišića za sve članove koji zbog svog stanja nisu u mogućnosti da vežbaju redovan program vežbi.

Teretanu trenutno koristi 20 aktivnih vežbača, a 15 osoba sa invaliditetom povremeno dolaze.

Obilasku objekta prisustvovala je i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Objavljeno: 15. 01. 2019.

Izvor: www.kurir.rs