Sajt „Politike” prilagođen potrebama slepih i slabovidih

„Politika” je napravila značajan iskorak u sferi informisanja u našoj zemlji i regionu – veb sajt www.politika.rs od 6. decembra je prilagođen potrebama slepih i slabovidih osoba….

 

„Politika” je napravila značajan iskorak u sferi informisanja u našoj zemlji i regionu – veb sajt www.politika.rs od 6. decembra je prilagođen potrebama slepih i slabovidih osoba, kojih samo u Srbiji ima oko 12.000. Najstarijoj medijskoj kući na Balkanu društvena odgovornost nalagala je da izađe u susret najširem krugu čitalaca, što i činimo već skoro punih 115 godina.

Novim tehničkim rešenjima „Politikin” sajt je funkcionalno prilagođen veb-čitačima za slepe osobe i na taj način se tekstualni sadržaj pretvara u njima odgovarajuće razumljive formate.

Slabovidima je namenjen poseban alat za poboljšanje vidljivosti tekstova na našem sajtu, i to kroz promenu veličine slova (fonta), promenu boje podloge i slova, obeležavanje linkova i prilagođavanje čitljivosti fonta. Ove mogućnosti dostupne su ulaskom na www.politika.rs putem računara i tableta. Podešavanja su dostupna i direktnim ulaskom na naš sajt putem mobilnog telefona (risponsiv format).

Za vreme realizacije i testiranja novih tehničkih rešenja pratili smo sugestije Saveza slepih Srbije. Kako nam je rečeno, naša nova tehnička rešenja su utoliko značajnija jer će pomoći slepima i slabovidima ne samo da budu bolje informisani već i da umanje njihovu izolovanost i otuđenost iz svakodnevnog života.

Objavljeno: 06. 12. 2018.

Izvor: www.politika.rs

– Sajt „Politike” prilagođen potrebama slepih i slabovidih – www.politika.rs