Užice: Dobra saradnja lokalne samouprave i osoba sa invaliditetom

Prijem za predstavnike udruženja. Visoka stopa nezaposlenosti, problemi u vezi sa obrazovanjem, socijalnom i zdravstvenom zaštitom i nedovoljno učešće u društvenom životu su najveći problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Foto: Grad Užice

 

Visoka stopa nezaposlenosti, problemi u vezi sa obrazovanjem, socijalnom i zdravstvenom zaštitom i nedovoljno učešće u društvenom životu su najveći problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

To je ocenio Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, na prijemu za predstavnike 11 užičkih udruženja osoba sa invaliditetom, a povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. I on i predstavnici udruženja su pohvalili saradnju lokalne samouprave i udruženja i najavili nastavak zajedničkih projekata.

Navodeći da se godinama, iz gradskog budžeta, finansira po jedan zaposleni u 11 udruženja, da se devet miliona dinara izdvaja za zakup prostorija i materijalne troškove i te da će se taj iznos povećati za deset odsto u narednoj godini, Petković je podsetio na to da je Grad podržao i osnivanje preduzeća za sušenje i preradu voća „Naše zeleno polje“, koje zapošljava pet osoba sa invaliditetom.

– Izgrađen je inkluzivni park na gradskoj plaži, a iz gradskog budžeta plaća se usluga ličnog pratioca za decu sa invaliditetom. Pre dve godine, kada je započet taj projekat, bilo je šest pratilaca, ove godine 21, a naredne godine biće ih 23, kazao je Petković i dodao da su nedavno rekonstruisana dva stana u naselju Turica, koja će koristiti osobe sa invaliditetom.

Čedomir Cicović, portparol Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga u Užicu, naveo je da se za kratko vreme ne mogu ukloniti predrasude i stereotipi, ali da se prepoznaju strateški ciljevi Grada i udruženja da se problemi dugoročno rešavaju.

– Iduće godine predstoji nam uspostavljanje serijske proizvodnje u preduzeću za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“. Ostvarili smo određene kontakte i u januaru naredne godine počeće serijska proizvodnja, a to znači da očekujemo ugovaranje prvih narudžbina i prodaju proizvoda, kazao je Cicović i dodao da su dva stana u Turici osposobljena za socijalno stanovanje, zahvaljujući TV emisiji „S Tamarom u akciji“ i Gradu Užicu.

“ Zajednica udruženja jedino u Užicu

„Činjenica da smo već godinama u Gradskoj kući prisutni kao predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom i da jedino Užice ima Zajednicu udruženja osoba sa invaliditetom, govori o strateškom opredeljenju i zajedničkoj saradnji svih udruženja i lokalne samouprave da na lokalnom nivou dugoročno rešavamo probleme osoba sa invaliditetom“, poručio je Cicović.“

Objavljeno: 04.  12. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: N. Kovačević