Osobama sa invaliditetom nedostupne institucije

Istraživanje Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize.

 

Istraživanje Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize.

U okviru istraživanja koje je Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar izvršilo  na teritoriji grada i sela Grljan, Zvezdan i Velika Jasikova dolazi se do zaključka da su neki od najvećih problema i potreba osoba sa invaliditetom nepristupačnost raznim institucijama i da je neophodno uvesti neke usluge koje bi im olakšale svakodnevnicu. Tačni rezultati istraživanja biće objavljeni 3. decembra kada se obeležava Svetski dan osoba sa invaliditetom, a tom prilikom  biće organizovana, sada već tradicionalna, manifestacija Pesmom na dar.

Cilj istraživanja je da se utvrde problemi i potrebe osoba sa invaliditetom, ali i  na čemu treba da se radi kako bi se poboljšao njihov položaj. Istraživanje je rađeno na uzorku od 30 ispitanika i može se reći da je nepristupačnost istaknuta kao najbitnija. Kada se  pogleda u Zaječaru mnoge institucije nisu pristupačne osobama sa invaliditetom, čak ni bolnica nije u potpunosti pristupačna, mnoge stambene zgrade  nemaju liftove i prilazne rampe, kažu iz ovog Društva.

Napomenuto je i da su  potrebne određene usluge koje bi  osobama sa invaliditetom pomogle pri svakodnevnim obavezama, ali i olakšale njihovim porodicama u kojima uvek jedan član mora da brine o toj osobi.

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize uspešno je realizovalo projekat u kome su kroz pomoć pri kućnim poslovima pomogli svojim članovima. U okvirima svojih nadležnosti ovo društvo pokriva teritoriju Timočke Krajne i trenutno ima 96 registrovanih članova.

D. Ž.

Objavljeno: 23. 11. 2018.

Izvor: Timok – Događaji

Autor: D. Ž.

O tome i na:

– Kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Zaječaru i šta im je potrebno? – www.tvistok.com