U svim školama u Srbiji danas čas posvećen toleranciji

Poverenica kaže da se najveći broj pritužbi i dalje odnosi na ugrožavanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom i polnu diskriminaciju, a sve češći su, kaže, i slučajevi diskriminacije zbog zdravstvenog stanja i godina starosti…

FOTO: R. GETEL / RAS SRBIJA

 

 

Povodom Međunarodnog dana tolerancije danas će u svim školama u Srbiji prvi čas biti posvećen toleranciji, međusobnom poštovanju i razumevanju, a na inicijativu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja ocenjuje da je Srbija, bez obzira na povećan broj pritužbi za diskriminaciju, postala zrelije društvo koje prihvata i bolje razume različitosti.

– Drago mi je što je ministar prosvete prihvatio moju inicijativu da prvi čas u školama sutra bude posvećen temi tolerancije, a volela bih da to postane tradicija svakog 16.novembra – rekla je Janković za Tanjug uoči Međunarodnog dana tolerancije.

Taj praznik biće obeležen i godišnjom konferencijom “Srbija bez diskriminacije – snaga i izazovi“ na kojoj će biti predstavljeno istraživanje o odnosu medija prema diskriminaciji i rezultati projekta sprovedenog u saradnji sa Velikom Britanijom koji se odnose na sudsku zaštitu od diskriminacije.

Janković je navela da se povećava broj pritužbi za diskriminaciju, ali da to nije razlog za brigu, već pokazatelj da građani, kako kažem imaju više poverenja u institucije i da su ohrabreniji da prijave povredu ljudskih prava.

Poverenica kaže da se najveći broj pritužbi i dalje se odnosi na ugrožavanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom i polnu diskriminaciju, a sve češći su, kaže, i slučajevi diskriminacije zbog zdravstvenog stanja i godina starosti.

Prema njenim rečima, tržište rada je i dalje oblast u kojoj je najviše izražena diskriminacija, i polna i starosna.

Janković primećuje da u našem društvu postoji velika tolerancija prema nedopustivim, čak i opasnim, političkim izjavama u javnosti koje se razumeju kao odraz lične nesigurnosti, nezrelosti i neodgovornosti.

S druge strane, navodi da je kroz migrantsku krizu i održavanje Parade ponosa naše društvo pokazalo da ima sve više razumevanja za različitosti, iako, kako kaže, ispoljava netoleranciju kada se najmanje očekuje kao što je bio slučaj sa paraolimpijcem Borisom Stojiljkovićem kojem u Novom Sadu niko ne želi da izda stan.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, ističe da Srbija u potpunosti ispunjava međunarodne standarde i navodi da su diskriminaciji još uvek najviše izloženi Romi.

Janković navodi da je ta institucija ove godine u skladu sa zakonom pokrenula tri sudska procesa i da su dve tužbe dobijene u prvostepenom postupku protiv dvojice univerzitetskih profesora (Branislav Ristivojević i Vladimir Dimitrijević, prim.aut) koji su, kako ističe, svojim izjavama vređali žene i pripadnike LGBT populacije.

– Treću parnicu vodimo u slučaju građanke koja je diskriminisana na poslu, a dobila je otkaz kada joj je dijagnostikovana leukemija – kaže Janković.

Govoreći o odnosu medija, ističe da su mediji postali istinski partner instituciji Poverenika u borbe protiv diskriminacije svesni važnosti te teme.

Janković je dodala da Srbija ima dobar zakonski okvir za suzbijanje diskriminacije, ali je naglasila da je potrebno raditi na promeni svesti, te da se tolerantno društvo treba graditi kroz obrazovanje i kulturu.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: Tanjug