RUKAVICA KOJA PIŠE, ČITA, PREPOZNAJE LICA… Izum mladog Nikole (19) slepima bi mogao da PROMENI ŽIVOT

U plemenitoj želji da pomogne, brucoš Računarskog fakulteta Nikola Krstić (19) napravio je pametnu rukavicu koja slepima i slabovidima umnogome olakšava svakodnevni život.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RAS SRBIJA

 

 

U plemenitoj želji da pomogne, brucoš Računarskog fakulteta Nikola Krstić (19) napravio je pametnu rukavicu koja slepima i slabovidima umnogome olakšava svakodnevni život.

Osnovna funkcija joj je navođenje, pa ako se u blizini nalazi objekat ili osoba, rukavica emituje jače vibracije, a programirana je da detektuje svetlosne niti i boje i prepozna lica i emocije.

– Prototip je napravljen u dve verzije, napredna može da se poveže sa mobilinim telefonom radi povezivanja sa govornim asistentom, dok je osnovnu dovoljno navući na ruku i spremna je za korišćenje – priča za „Blic“ mladi inženjer koji je svoj rad prezentovao na Beogradskom sajmu knjiga, u okviru programa „Znanjem do cilja“ koji organizuje Grad.

Umrežen s telefonom, mehanizam izgovara imena boja, datum i vreme, šalje fotografije, pojednostavljuje pisanje i čitanje poruka i preuzima sadržaje sa Interneta, a jednog dana moglo bi da se implementira i u druge mobilne aplikacije.

– Planiram da za sada napravim deset rukavica i vidim na koji način će ljudi na njih reagovati kako bih mogao da radim na eventualnim izmenema, a da već od sledeće godine izum krene u promet – navodi on.

 Na ideju da kreira ovakvo pomagalo došao je, dodaje, prošle godine kada je kao učenik ETŠ „Nikola Tesla“ učestvovao u takmičenju „Najbolja preduzetnička ideja“, osvojivši na njemu drugo mesto. Nakon zavidnog plasmana, Grad Beograd je Nikoli donirao novac kako bi zamisao pretočio u delo, a uz dobijena sredstva dodeljeno mu je i mesto u Naučno-tehnološkom parku.

– Iako su roditelji i bliski prijatelji uvek puni razumevanja, mislim da su u početku mišljenja ostalih bila podeljena – jedni su verovali u mene, drugi nisu, a sada verujem da se svi polako navikavaju na to da je jedan klinac uspeo – zaključuje Krstić.

Podrška grada

 Komentarišući Nikolin uspeh i pomoć inovativnim entuzijastima, član Gradskog veća zadužen za program „Znanjem do cilja“ Dragomir Petronijević ističe da je suština u tome da izumitelji zaštite svoje produkte.

– Videli smo šta Nikola želi da uradi i podržali ga, naš posao je da pomažemo mlade ljude. Država Srbija i Grad Beograd žele da naprave sistem u kojem će oni prepoznati svoje interese i gde će država imati svoj interes kada to postane izvozni proizvod iz Srbije – rekao je Dragomir Petronijević.

Objavljeno: 29. 10. 2018.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Lj. Stanković