Kruševac: Poslodavce mole za više sluha

Kako Kruševljani obeležavaju Međunarodnu nedelju gluvih i nagluvih. Najveći problem – komunikacija.

Članovi Udruženja gluvih i nagluvih u Kruševcu - Foto S. Babović

 

 

Kako Kruševljani obeležavaju Međunarodnu nedelju gluvih i nagluvih. Najveći problem – komunikacija.

Svih 150 aktivnih članova Osnovne organizacije gluvih i nagluvih u Kruševcu, povodom obeležavanja Međunarodne nedelje ove zajednice, ima samo jednu želju – da se zaposle i imaju redovnija primanja.

Iako se Udruženje ponosi tradicijom započetom još 1955, ovim ljudima i dalje najveću prepreku predstavlja sporazumevanje sa poslodavcima i njihovo motivisanje da pomognu Kruševljanima koji imaju problema sa sluhom.

– Poteškoće su uglavnom u komunikaciji, jer znakovni jezik nije šire zaživeo među čujućom populacijom, pa poslodavci nedovoljno prepoznaju potrebe članova nečujuće zajedince – kaže sekretar Osnovne organizacije u Kruševcu Ivana Đorđević Filipović.

Istovremeno, napominje i to da je 25. septembra organizovana inkluzivna radionica pod motom „Mi stvaramo zajedno“, a učestvovali su brojni saradnici Udruženja iz svih struktura u gradu. Trenutno, tako, imaju tri prevodioca za znakovni jezik i sudskog tumača sa teritorije Trstenika…

A, ovu zajednicu u Srbiji čini čak 130.000 gluvih i nagluvih, među kojima oni sa teritorije Kruševca do redovnijih primanja dolaze prvenstveno zahvaljujući javnim radovima – kao i sve druge osoba sa invaliditetom. Tako je od početka godine u posebni program Nacionalne službe za zapošljavanje bilo uključeno 172 ljudi, od kojih je 63 angažovano u saradnji sa udruženjima osoba kod kojih je konstatovan neki od invaliditeta.

Inače, tokom trajanja ovog programa, učesnici su zaposleni po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, te primaju platu od 18.000 i naknadu za troškove prevoza od 2.000 dinara.

ZNAČAJ

– Nama su javni radovi nezamenljivi, a ja sam bila angažovana za šivenje i to mi je mnogo koristilo. Osim ekonomskog momenta, posebno je dragoceno to što nam ovakvi poslovi pomažu da budemo samostalniji – kaže član kruševačkog Udruženja Ljiljana Radovanović.

 

Objavljeno: 27. 09. 2018.

Izvor: www.novosti.rs

Autor:S. Babović