Rade za 16.000 dinara mesečno

Protesti u firmama koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Foto: Aleksandar Veljković

 

 

Protesti u firmama koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom.
I dok će u ponedeljak poslodavci i sindikati sa državom nastaviti da dogovaraju povećanje minimalne zarade sa trenutnih 24.800 dinara, u pojedinim preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom ovih dana zaposleni rade za nepunih 16.000 dinara mesečno.

Zbog toga su u prethodne dve nedelje bili u protestu radnici iz dva preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom DES Novi Sad i GOŠA Solko iz Smederevske Palanke, a situacija ništa bolja nije ni u kraljevačkom preduzeću „PLAST Metal“ kom je isključena električna energija zbog duga od oko 1,6 miliona dinara.

– U firmama iz Novog sada i Smederevske Palanke gotovo 70 do 80 odsto zaposlenih su osobe sa invaliditetom, u Plast Metalu iz Kraljeva je 54 radnika, od čega 47 osoba sa invaliditetom. Kako to da je njima isključena struja, a nije onim firmama koje imaju daleko veća dugovanja, a koje uživaju političku podršku države. Osim toga, nedopustivo je da u 21. veku radnici sa invaliditetom primaju zarade u iznosu od nepunih 16.000 dinara – ističe za Danas Dragan Vesić iz UGS Nezavisnost.

To je, kako kaže, a kako su u UGS Nezavisnost pre nekoliko dana pisali i premijerki Ani Brnabić, ispod nivoa socijalne pomoći, vređa dostojanstvo osoba sa invaliditetom i ne obezbeđuje im normalnu egzistenciju.

U Srbiji trenutno postoji 51 firma koja zapošljava ukupno 5.000 osoba sa invaliditetom. Novac za plate ovih radnika obezbeđuje država, odnosno Ministarstvo rada, a kako se dešava da oni ne dobijaju zakonom zagarantovani minimalac radnicima, ni onima u sindikatu nije jasno.

– Nažalost, tokom 28 godina tranzicije u Srbiji status tih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom još uvek nije sistemski rešen i zato se javljaju sve veći problemi. Ako smo kao država čvrsto opredeljeni za pristupanje EU, onda je Vlada Srbije u obavezi da sistemski reši pitanje funkcionisanja preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom – navodi se u pismu predsednika granskog sindikata industrije energije i rudarstva Milorada Panovića premijerki.

Ministarstvo za rad je, kako kaže, napravilo neke male, ali nedovoljne korake u promeni odnosa države prema radnicima koji kao osobe sa invaliditetom rade u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju.

Vlada Srbije ima obavezu da svojim merama, napominju u UGS Nezavisnost, obezbedi primenu ugovorene minimalne zarade, koju zajednički dogovaraju reprezentativne sindikalne centrale i Unija poslodavaca Srbije, tako da nijedan radnik u Srbiji, pa ni radnik sa invaliditetom, ne bi smeo da prima zaradu koja je niža od nivoa ugovorene minimalne zarade.

U ovom sindikatu ističu da se radi o preduzećima koja su osnovana sedamdesetih godina prošlog veka, sa humanom idejom da se osobama sa invaliditetom, kroz rad obezbedi inkluzija u društveni život i egzistencija za njih i njihove porodice.

Status preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, prema podacima pokrajinskog sekretarijata za privredu, ima 51 preduzeće, od toga je 18 preduzeća u privatnom vlasništvu, dok 31 preduzeće u potpunosti ili u većinskom udelu ima državnu svojinu. Većina privatnih preduzeća je u Vojvodini (njih 14), dok su na teritoriji pokrajine svega dva ovakva preduzeća u vlasništvu države – Stil iz Zrenjanina i DES Novi Sad. U ove dve državne firme zaposleno je 285 radnika, od toga 180 osoba sa invaliditetom.

Objavljeno: 08. 09. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Lj. Bukvić