Удружење грађана „Из другог угла” и поред тешкоћа организује племените акције

Удружење грађана „Из другог угла” окупља особе с инвалидитетом, избеглице, породице с више од троје деце и хемофиличаре, и постоји у Ветернику већ пет година, али чланови не примећују никакав помак по питању прихваћености у друштву.

 

 

Удружење грађана „Из другог угла” окупља особе с инвалидитетом, избеглице, породице с више од троје деце и хемофиличаре, и постоји у Ветернику већ пет година, али чланови не примећују никакав помак по питању прихваћености у друштву.

Премда се председница удружења Сандра Томић труди да се што чешће појављују у јавности и тиме допринесу бољитку, не успева у томе.

– Родитељи су, ваљда, скептични и страхују да ће деца која су ометена у развоју можда некога повредити – каже Сандра Томић. – Ми стално причамо о свему и покушавамо да објаснимо да није страшно ни опасно бити у друштву наших чланова, али то не допире до људи. И када неко у инвалидским колицима прође улицом, сви се склањају, а у Ветернику чак и имамо Дом за децу ометену у развоју. Није ми јасно што се ситуација не мења. Нисмо сви исти, нажалост. А деца у самом Удружењу се одлично слажу и сви су свакога лепо прихватили.

Чланови Удружења, којих је 67, окупљају се једном месечно у просторији месне заједнице или у нуспросторији у седишту Удружења (Цара Душана Силног 54), где немају одговарајуће услове. Ипак, већи проблем им је мањак материјала с којим би радили и држали радионице.

Када бисмо имали папире, бојице, перлице… све оно што нам је потребно за рад, могли бисмо се и чешће дружити. Свакако је поента да будемо заједно. Када нам нешто зафали од материјала, ми се међусобно договоримо и прикупимо новац, али не можемо то стално да радимо. Пробали смо преко пројеката да добијемо паре, али нас сваки пут одбију под изговором да смо још увек младо удружење – наводи Сандра Томић.

Осим што околина није сензибилисана за особе које су из било којег разлога маргинализоване, чланови Удружења „Из другог угла” имају проблем и с превозом, како оним који треба да обезбеде када одлазе на манифестације, тако и с градским аутобусима.

– У Ветернику немамо нископодни аутобус и, онда, када треба да идемо до Новог Сада, зовем ЈГСП да видим да ли ће, и када, ићи нископодни аутобус за град и назад – објашњава наша саговорница. – Треба нам неко возило, тако да ћемо писати пројекат да бисмо набавили превоз, а чули смо да јапанска влада донира таква возила.

Осим радионица, „Из другог угла” организују и хуманитарне акције и концерте, а план им је да крајем августа прикупе школски прибор за ђаке, потом пакетиће за Нову годину, док је одећа увек добродошла. Сви они који су заинтересовани да помогну Удружењу, могу то учинити тако што ће прикупљене ствари, материјал, прибор… послати или донети на адресу Удружења грађана „Из другог угла”, Улица цара Душана Силног 45, Ветерник.

Сваког дана пита за вечеру

Ако ништа друго, Удружење грађана „Из другог угла” већ два месеца има дивну сарадњу с пекаром „Уранак” из Ветерника. Сваког дана, од понедељка до суботе, неко од чланова Удружења добије и до пет килограма пите која се не прода у пекари. До сарадње је дошло тако што је власник Милорад Мајкић по отварању локала ступио у контакт с Банком хране у Београду и тако сазнао за Удружење „Из другог угла” и повезао се с њим.

– И „Скроз добра пекара” нам донира торту и пецива када нам је рођендан, а „Минаква” нам обезбеђује пиће – захвална је Сандра Томић, напомињући да имају лепу сарадњу и с извиђачима „Ветерник 1923”.

Л. Радловачки

 

Пројекат „Подршка особама са инвалидитетом”реализовала је „Панонија Медиа”, а суфинансиран је од стране Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Objavljeno: 11. 08. 2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: L. Radovlački