Помажу особама с инвалидитетом да стварају музику

Особе с инвалидитетом често не наилазе на разумевање и прихватање околине и изопштене су из многих сфера друштвеног живота.

 

 

Особе с инвалидитетом често не наилазе на разумевање и прихватање околине и изопштене су из многих сфера друштвеног живота.

Медијатекар Мартин Каламковић, који 20 година ради у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић” одлучио је да то промени. Осим што наставницима у тој школи помаже да се мултимедијални садржаји, попут филмова, софтвера и других помагала успешно уведу у наставу, он израђује специјалне музичке инструменте намењене деци и особама са сметњама у развоју.

– Прошао сам пут од сеоског учитеља до особе која се бави врхунским технологијама – присетио се се Каламковић. – Од почетка рада у школи бавим се помоћним технологијама у настави, а израду ових посебних инструмената започео сам 2010. године. Томе је претходио случајан сусрет на београдском аеродрому и упознавање с професором музике из Америке Куртом Кобелом. Обојица смо, свако на свој начин, покушавали да дођемо до решења проблема доступности музичког стваралаштва, а сарадњом и разменом идеја проблем је решен.

Каламковић сматра да су савремене информационе технологије корисне, али у исто време стране великом делу популације, посебно особама с инвалидитетом.

– Музички инструменти које израђујемо заснивају се на једноставности и осећају да се заиста свира – упутио нас је наш саговорник. – Жеља нам је да особа с моторичким сметњама не користи рачунар да би произвела звук, већ да додиривањем сензора активира бубањ, гитару или виолину на једноставан и приступачана начин. Тако музичар доживљава стварање музике и задовољство које оно носи.

Већина компонената за инструменте допрема се из Америке, а овде се склапају и прилагођавају корисницима.

– Наш посао је да се ставимо у позицију особа с телесним инвалидитетом и да осмислимо најпогоднији начин да се користи музички инструмент – рекао је Каламковић, и додао да могућност стварања музике свима доноси осмех на лице.

Школа за основно и средње обратзовање „Милан Петровић” позната је по отворености за нове методе и облике наставе па је ова иновативна идеја дочека раширених руку, али, како је рекао Мартин Каламковић, било је потребно време да заживи. Та школа пројекте финансира из донација, али ипак се труде да рад поделе с другима, бесплатно.

Сем Фабрици у посети на Егзиту

Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић” други пут се представила на овогодишњем Егзит фестивалу, а у циљу промовисања специјалних музичких инструмената. Осим великог броја заинтересованих посетилаца, изложбени штанд је обишао и шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици

– Господин Фарбрици је био одушевљен идејом и, наравно, пружио подршку – поносно нам је рекао Каламковић. – Било је то нешто ново и необично за њега. Изненадио се када смо с њим поделили занимљивост да је и Ник Вујичић свирао на тим инструментима.

С. Ковач

Пројекат „Подршка особама са инвалидитетом” реализовала је „Панонија Медиа”, а суфинансиран је од стране Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Objavljeno: 06.08.2018.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Kovač