Paratekvondisti čekaju na jednak tretman

Paratekvondo klub Kobra i pored silnih medalja nije ugošćen od stane nadležnih.

 

 

Iako su članovi paratekvondo kluba Kobra na Evropskim i Svetskim prvenstvima, kao i Paraolimpijskim igrama ostvarili brojne uspehe, nadležni ih nisu udostojili prijema, a za Nacionalna priznanja su morali da se bore i čekaju.

– Ne znam zašto mene gledaju drugačije, i ja sam čovek i osvajam medalje – kaže Danijela Jovanović, paratekvondistkinja bez šaka i stopala. Ona je 2016. godine na Evropskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju, na Svetskom prvenstvu 2017. takođe bronzu, i na Evropskom 2017. isto bronzanu. Ove godine je ušla u finale, i trenutno je vicešampionka Evrope. Danijela je na potpisivanje Ugovora o Nacionalnom priznanju čekala preko šest meseci.

– Prvi put kada sam otišla na takmičenje u Poljsku, postojao je problem jer nismo znali da li će aparat moći da se prikači i pokaže poene, zbog mog invaliditeta, međutim pokazao je, a ja sam bila najsrećnija kada sam osvojila treće mesto. Na Svetskom prvenstvu u Londonu sam isto bila treća, a ove godine sam osvojila drugo mesto. Penziju sam uspela da dobijem, iako je sam proces dugo trajao. Zahvalna sam mom treneru Bojanu Todoroviću i Tanji Tošić, koji su žestoko gurali, i dok sam živa biću im zahvalna – ističe Jovanović.

Nikola Spajić je kapiten reprezentacije u paratekvondou, ceo život se bavi sportom, a u početku je trenirao fudbal. Kada je čuo za tekvondo, došao je na trening i ostao u tome. Trenira tekvondo tri godine, od samog osnivanja kluba Kobra, šest dana nedeljno, a desi mu se i da ima po dva treninga dnevno. Prošle godine otišao je na drugo otvoreno prvenstvo u paratekvondou u Ruandi i tom prilikom osvojio srebro. Prošle godine je bio peti na Svetskom prvenstvu, i peti na Evropskom prvenstvu, a ove godine je ostvario je do sada najveći uspeh, treću medalju na Evropskom prvenstvu. Ni Spajiću nikada nije organizovan prijem kod nadležnih organa.

Na svečani prijem kod ministra omladine i sporta Vanje Udovičić, i predsednika Aleksandra Vučića, Danijela, Nikola i nijedan njihov kolega iz Paratekvondo kluba Kobra, nikad nije pozvan. Inače postoji tradicija da se sportisti sa visokim dostignućima u svojoj oblasti ugoste kod nadležnih.

Tanja Tošić, savetnica predsednika i generalnog sekretara Srpskog paratekvondo saveza, tekvondo reprezentativka, i član Tekvondo kluba Kobra kaže da oni ne znaju koji je konkretno razlog  za to. Prošle godine u okviru Evropskog prvenstva održano je i paratekvondo prvenstvo, i medalje koje su osvojili ostali takmičari isplaćene su ubrzo nakon prvenstva, dok su njihovi sportisti čekali šest meseci. Ona tvrdi da su iz Paratekvondo kluba Kobra direktno informisali Ministarstvo omladine i sporta, i da su o medaljama znali istog dana.

– Pravi razlog ne znamo. Naši sportisti nikada nisu bili primljeni ni kod ministra omladine i sporta, niti kod predsednika. Vidim da sportisti odlaze na prijem nakon ostvarenih uspeha, ali mi nismo imali tu sreću. Nismo primili čestitku nakon osvojenih brojnih medalja, i mislim da je to nekorektno sa njihove strane. Ovi ljudi zaista vredno vežbaju, osvajaju medalje i zaslužili su da ih neko javno pohvali, i da im se organizuje prijem – ističe Tošić.

Ministarstvu omladine i sporta uputili smo pitanja da li postoji diskriminacija u ovoj situaciji i na odgovor još uvek čekamo.

Objavljeno: 23. 07. 2018.

Izvor: www.danas.rs

Autor: U. Miletić