Истраживачко-едукативно-инклузивни пројекат „Укрштање”: Из покрета у звук

Завод за културу војвођанских Словака, СОШО „Милан Петровић” и Удружење грађана „Отворени круг Нови Сад” покренули су пројекат „Укрштање”…

Фото: Пројекат "Укрштање"

 

 

Завод за културу војвођанских Словака, СОШО „Милан Петровић” и Удружење грађана „Отворени круг Нови Сад” покренули су пројекат „Укрштање”, из ког треба да проистекне сценско-музички догађај у којем ће традиционалне песме и напеве народа из Војводине, аранжиране на нов, модеран начин, изводити несвакидашњи инклузивни оркестар.

Како кажу у Удружењу грађана „Отворени круг Нови Сад”, крајем јуна завршена је почетна фаза, која је обухватила циклус радионица под називом „Тело као инструмент”. У оквиру радионица одржаних  прошлог месеца у Школи  „Милан Петровић”, створен је тзв. ритмички хор, који чине особе с инвалидитетом и без њега.  Други део  необичног ансамбла чиниће оркестар „Добри људи”, састављен од корисника програма Школе „Милан Петровић” с телесним инвалидитетом, који ће користити „саундбим” сензорску технологију.

Нови циклус радионица започеће 11. септембра, а перформанс ће бити јавно приказан у периоду октобар–децембар на више места у Новом Саду, Иригу, Беочину и Сремским Карловцима.

Пројекат „Укрштање” подржала је Фондација „Нови Сад 2021”. У пројектном тиму су музички и сценски ствараоци: етнолог Маријан Павлов, певачица и диригенткиња певачког хора Јарослава Бенка,  композитор и аранжер Љубомир Милановић из Завода за културу војвођанских Словака, Мирјана Исаков са сарадницима – вођом ансамбла „Добри људи” и музичаром Жарком Себићем и портпаролом  СОШО „Милан Петровић” Сањом Кекић, музички извођачи и телесни перкусионисти Ана Врбашки и Марко Дињашки из Удружења грађана „Отворени круг Нови Сад”, глумица и режисер наступа Соња Лештар Младенов и етно-кореолог Весна Карин.

С. Милачић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Milačić