Braća Čulina strip majstori Centra za socijalni rad u Apatinu

Dinko i Zoran Čulina, u ovom Dnevnom boravku, prepoznatljivi su po talentu za crtanje, ali i stripovima koji imaju svoje junake sa nadljudskim moćima.

RTV (Miloš Janjatović)

 

 

Apatin – Dnevni boravak za osobe sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama pri apatinskom Centru za socijalni rad svakodnevno svoje aktivnsti usmerava ka razvijanju i očuvanju potencijala korisnika, kojima je neophodna podrška u sticanju i razvijanju pozitivnih odnosa sa drugim osobama, učenju i usavršavanju njihovih znanja i veština. Dinko i Zoran Čulina, u ovom Dnevnom boravku, prepoznatljivi su po talentu za crtanje, ali i stripovima koji imaju svoje junake sa nadljudskim moćima.

Dinko i Zoran Čulina godinama su korisnici pomoći u kući i usluga Dnevnog boravka apatinskog Centra za socijalni rad. Žive sami i kao braća blizanci brinu jedan o drugom. Njihov svet mašte pretočili su u crtanje stripova i slikanje svojih autorskih junaka Krangstona i Princa Verdona. Do sada su imali samostalne izložbe crteža, a želja im je da izdaju svoj prvi strip i posete štampariju.

„Želja mi je da se naši stripovi odštampaju, jer naši junaci imaju posebne moći i sve što smo nacrtali smislili smo sami. Mnogo čitamo knjiga na temu naučne fantastike, ali gledamo i filmove“, kaže Zoran.

„Neispunjen mi je san da probam naslikati svog junaka tehnikom ulje na platnu, eto to bih voleo da mi se ukaže prilika“, dodaje Dinko.

Korisnici provode vreme obavljajući različite aktivnosti tako što izrađuju predmete od gline, plastelina, tekstila, bave se dekupažom i sve uz pomoć stručnih saradnika.

Marina Zorić, stručna saradnica za usluge Dnevnog boravka napominje:

„Dinko i Zoran najviše vole da učestvuju u kreativnim radionicama. Pored crtanja, vole da rade sa glinom i plastelinom. Uvek nas oduševe svojim talentom i maštom koju prenose na hartiju. Svoje stvaralaštvo vrlo impresivno prenose na nas, kao i svi drugi korisnici“.

U Dnevnom boravku trenutno je deset osoba sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama, do sada je kroz ovaj vid usluge, koja je besplatna, prošlo više od 30 lica.

„Poslednjih godina, uslovno rečeno, sve je više dece i maldih sa posebnim potrebama, kojima su usluge Dnevnog boravka neophodne, stoga mi imamo ideju da proširimo kapacitete, ali i da se otvaraju novi objekti. Korisnici u Dnevnom boravku provode pet radnih dana u nedelji i imaju po jedan obrok tokom osmočasovnog vremena u prostorijama“, kaže Nikolina Sučević, direktorica Centra za socijalni rad Apatin.

Dnevni boravak je već deset godina mesto druženja, ljubavi i prostor gde se razbijaju predrasude, a vrata su otvorena za sve koji ovde žele da svrate.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Vesna Milanović Simičić