ПОЗНАТИ ШВЕДСКИ ГОЛБАЛИСТА НАШЕГ ПОРЕКЛА НАСТУПА ЗА НАИС

Џенан Ајдиновић наглашава да је његов долазак у Ниш најава даље сарадње нишких и српских голбалиста са голбалистима из иностранства, посебно из Шведске.

 

 

Џенан Ајдиновић (1995), је рођен, одрастао и школовао се у Ландскрони, градићу у најјужнијој шведској покрајини Сканија, који је неких 40 километара удаљен од Малмеа. Његови родитељи, Јасмина и Енвер, рођени су у Новом Пазару, али су, као и милиони наших сународника, отишли на привремени рад у иностранство који касније прелази у трајни боравак. Они су током одрастања своје деце (имају их укупно троје) учинили све да она не забораве своје корене и обичаје. Сваке године су са својом децом долазили да обиђу свој родни крај.

Идилу у дому Ајдиновића у Ландскрони је 1997. године нарушио тумор у глави тада двогодишњег Џенана. После операције, Џенан је имао велико оштећење вида. Те нове околности нису пореметиле породицу Ајдиновић и свом сину су пружили маскималну подршку у новонасталим околностима. Једна уређена земља као што је Краљевина Шведска даје квалитену и системску подршку особама са инвалидитетом, па је Џенан имао подршку у школовању и бављењу спортом. Постао је врхунски голбалиста, као члан екипе ФИФХ из Малмеа, петоструки је првак Шведске. Као репрезентативац те земље која је иначе веома успешна у голбалу, пропустио је због повреде колена наступ на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године, а на Европском првенству одржаном 2017. године је имао наступ када је Шведска била четврта.

Мало је познато да је својевремено породица Џенана Ајдиновића о свом трошку и у свом дому угостила голбал репрезентацију Србије, играче и стручни штаб. Том чињеницом се поноси, али је не наглашава, јер сматра да увек треба помагати своје сународнике из „матице“.

Дуги низ година, овај млади човек је желео да има неку „формалну“ везу са Србијом, а да то није само држављанство које је стекао пореклом. Последњих неколико месеци је успостављен контакт између два наставника Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, проф. др Марка Александровића и доц. др Бојана Јоргића, с једне стране, и њега, с друге стране. Током вишеседмичне комуникације, закључило се да је потребно да Џенан дође у Ниш и да буде гост на настави из области физичких активности особа са инвалидитетом на овом реномираном факултету. Некако у исто време, дефинисан је датум међународног голбал турнира у Нишу, који ће се одржати 23. јуна, управо у време његовог боравка. Тиме ће српски шампион у голбалу, голбал клуб „Наис“, бити значајно појачан за турнир. А планира се и дугорочна сарадња.

Оно што је изненадило многе у голбал свету је да је након јавне објаве овог „трансфера“, огласила се и службена ФБ страница голбал репрезентације Шведске. У објави су, између осталог, наглашене су речи директора репрезентације Шведске, Улфа Бингсгарда, да је Џенан Ајдиновић други играч у историји те земље са међународним ангажманом и да верују да ће дати значајан допринос развоју голбала.

На питање да ли би наступао за репрезентацију Србије, Џенан Ајдиновић је врло јасан:

„Рођен сам у Шведској, у којој сам се школовао, која ми даје сву подршку, где ми живи породица… Наступ за Шведску се не доводи у питање. Оно што се драстично мења у мојој професионалној каријери и приватном животу је велика вероватноћа да добар део године проводим у Србији, тачније у Нишу, где би тренирао и наступао за голбал клуб „Наис“, ишао на припреме и кампове. У Нишу су солидни услови за тренинг, сјајни саиграчи, одлични тренери, позитивна атмосфера… Чињеница да постоји директан лет на релацији Малме-Ниш, реализација тих планова је веома лака.“

Наш саговорник, како каже, остварује свој сан, а то је да на неки начин помогне земљи својих предака, пре свега особама са оштећеним видом. Могућност да обуче дрес једног тима из Србије, превазишло је све што је замишљао.

„Са агилним председником голбал клуба „Наис“, својим вршњаком, Стефаном Стевановићем, договорио сам овај ангажман. Иначе, он и ја имамо много тога заједничког, јер је он у истом узрасту и из истог разлога оштетио вид као и ја (али он на жалост потпуно). Наступ за српског шампиона није само испуњење моје духовне жеље да будем везан са „матицом“, већ и да играчки напредујем. У нишкој екипи ћу имати већу слободу и минутажу. Имамо младу, али искусну екипу. У Србији се добија брже шанса, млади голбалисти се рано „убацују у ватру“, а то важи и за спортске менаџере. Ето, поменути председник клуба је тек загазио у трећу деценију, а има озбиљну и одговорну позицију. Гледано на дуже стазе, то је јако добро за голбал у Србији. Видеће се.“ – објашњава Џенан Ајдиновић.

Нов играч „Наиса“ је дао занимљив осврт на функционисање голбал клуба „Наис“. Иако има увид у голбал у сваком кутку планете, никада није видео толику присутност голбала и спортиста са инвалидитетом као што је случај на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу.

„Нишки голбалисти треба да су захвални том факултету, јер до пре две године голбал у Нишу није ни постојао, а сада се тај спорт „интернационализује“ захваљујући међународном турниру. Не знам за неки факултет спорта на планети, као што је случај са нишком „ДИФ-ом“, да школује тренере голбала, посебно особе са оштећеним видом. Обишао сам цео свет, али нигде нисам видео да студенти неког факултета спорта бар једном седмично играју голбал, што између себе, што против „правих“ голбалиста. Једва чекам да се дружим са студентима тог факултета који ће на турниру бити играчи, тренери, судије и волонтери.“ – нескривен је у свом изражавању емоција голбалиста из Шведске.

Џенан Ајдиновић наглашава да је његов долазак у Ниш најава даље сарадње нишких и српских голбалиста са голбалистима из иностранства, посебно из Шведске.

„Могућности сарадње су неограничене и могући су чак и неки заједнички међународни пројекти за које ћу да се код битних субјеката у родној Шведској и заузети. Као и код наше дијаспоре. Једно је сигурно – врата су се отворила и никеда се неће више затворити“ – подвукао је Џенан Ајдиновић.

Верујемо да ће Џенан Ајдиновић са својим играчким умећем и искуством, са својим људским квалитетима и спортским везама, омогућити развој голбала у Нишу и Србији. Прва прилика за то је наредног викенда када се буде одржавао међународни турнир у голбалу, када ће наш саговорник бити један од актера. Поред домаћина, екипе голбал клуба „Наис“, на турниру ће учествовати и следеће екипе: голбал клуб „Младост“ из Београда, Спортски савез особа са инвалидитетом Крушевца, спортски клуб „Витоша“ из Софије, ЈУ Центар за слијепу и слабовидну дјецу и омладину из Сарајева и голбал клуб „Никшић“ из Никшића (иначе први фаворит турнира).

 

 

 

Izvor: marko.aleksandrovic@gmail.com

Autor:

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

др Марко Александровић, ред. проф.
Факултет спорта и физичког васпитања
Чарнојевићева 10А, 18000 Ниш
Република Србија
www.fsfv.ni.ac.rs