Pametne naočare zaštita gluvima

Anđela Kocić, studentkinja iz Niša, izumela pomagalo…

Foto J. Ćosin

 

 

Anđela Kocić, studentkinja iz Niša, izumela pomagalo; Korisniku signaliziraju opasnost, reaguju na zvuke…

Kako bi pomogla gluvim i nagluvim osobama koje su izložene riziku u saobraćaju, studentkinja Elektronskog fakulteta u Nišu Anđela Kocić (22) izumela je naočare koje u kritičnim situacijama korisniku signaliziraju opasnost. Na ideju da napravi ovakve naočare došla je prošle godine, kada je u Nišu devojka izgubila život prelazeći prugu sa slušalicama u ušima, jer nije čula voz.

Posle nemilog događaja, ova dvadesetdvogodišnja studentkinja, rodom iz Leskovca, nije imala dileme oko toga šta je njena misija. U želji da se životi više ne gube na tako apsurdan način, u naizgled obične naočare ugradila je mikrofon, baterije koje se pune poput mobilnog telefona i LED diode koje svetlosnim signalima na intuitivan način upozoravaju korisnika o neposrednoj opasnosti.

– Ako opasan zvuk dolazi sa leve strane, svetlo će se pojaviti na levoj strani okvira. Ako pak zvuk dolazi otpozadi, svetleće donja strana okvira, desna za desno i gornja strana za zvuk koji je ispred naočara. Naravno, neće svaki zvuk aktivirati upozorenje, već samo onaj procenjen kao opasnost, recimo, sirena automobila na određenoj udaljenosti, zvuk voza koji se približava, škripanje guma… – objašnjava Anđela.

Ove „pametne“ naočare u sebi imaju softver koji je zadužen za prepoznavanje i obradu zvukova koji dolaze sa mikrofona i tako dostavljaju informacije korisniku u realnom vremenu preko diodica i vibracionih motora.

Kada su prepoznali važnost Anđelinog izuma, nakon nekoliko meseci njoj su se pridružile i kolege Dušan Dimitrijević i Bojan Draško, a da sve ovo ne ostane samo zamisao i ideja, već da se od nje stvori biznis, pomogla im je nagrada Social impact, kojom su dobili početni kapital za svoj startap, kao i mentorsku podršku.

Njihov „prošireni“ tim sada ima desetak mentora i konsultanata i nekoliko organizacija, pa su zato u planu i narukvice ili slušalice sa istom funkcijom.

– Ovaj prozvod može biti u obliku narukvice, što bi nekima više odgovaralo, a ujedno ta narukvica bi mogla imati i druge funkcije, kao što je merenje otkucaja srca i broj pređenih koraka. Drugi oblik su i bežične slušalice, koje bi se koristile i za slušanje muzike, ali one bi ujedno mogle da obaveste korisnika i prekinu muziku u slučaju potencijane opasnosti, što je odlična ideja, jer sve više ljudi koristi bežične slušalice – ističe Kocićeva.

Kada biznis zaživi, plan im je, kako kaže, da na svakih 10 kupljenih naočara, čija će cena biti stotinak evra, jedne budu besplatne za osobe koje ih ne mogu priuštiti, a pre svega deci bez roditeljskog staranja ili onoj iz socijalno ugroženih porodica.

NA TRŽIŠTU DO KRAJA GODINE

Idejom o naočarima za pomoć gluvima, Anđela, Dušan i Bojan osvojili su prošle godine nagradu Social impact award, koja im je omogućila početni kapital od 1.500 evra. To je bilo dovoljno da pokrenu biznis, a plan im je da do kraja godine izađu na domaće tržište, a zatim i na evropsko i američko.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Jelena Ćosin