Sertifikati za lične pratioce u Vršcu

Vršac je jedan od retkih gradova u Srbiji, koji je za decu sa invaliditetom obezbedio finansiranje ličnih pratilaca.

 

 

Vršac – Vršac je jedan od retkih gradova u Srbiji, koji je za decu sa invaliditetom obezbedio finansiranje ličnih pratilaca. U prostorijama Centra za socijalni rad, svečano su uručeni sertifikati još jednoj grupi koja je uspešno završila obuku, već treću organizovanu u poslednje dve godine.

Treću obuku za lične pratioce koju je po akreditovanom programu u februaru realizovalo Udruženje za dečju i cerebralnu paralizu iz Ivanjice, uspešno je završilo još 13 polaznika. Sada su im i zvanično uručeni sertifikati, koji će im omogućiti buduće angažovanje na pružanju ove usluge:

„Za obuku sam se prijavila jer je veoma human posao, volim rad sa decom, inače sam već osam meseci i volonter u Udruženju za MNRO „Otvoreno srce sveta“, tako da sam veoma srećna i ponosna zbog ovog“, kaže jedna od sertifikovanih kandidatkinja, Ana Paunović.

„Prijavio sam se za ličnog pratioca baš iz razloga što volim da radim sa decom, zato što uživam u tom poslu, i zato što mislim da njima zaista treba pomoć“, dodaje Vojislav Stojaković.

Usluga pedagoškog asistenta u Vršcu je uvedena pre pet godina, a od pre dve godine, deca i odrasla lica sa invaliditetom mogu da računaju i na pomoć ličnih pratilaca i personalnih asistenata. Oni su angažovani preko javnih radova, pa je važno da u svakom trenutku ima dovoljno sertifikovanih kandidata:

„Nama je tendencija da u narednom periodu proširimo broj angažovanih ličnih pratilaca i personalnih asistenata, a za ovu godinu angažovano je njih 13, do kraja školske godine. Mi ćemo se truditi da u 2019.godini taj broj povećamo bar za još nekoliko i da za to obezbedimo sredstva, i tako osiguramo kontinuitet u njihovom radu“, kaže Tatjana Nikolić, članica gradskog veća zadužena za resor socijalne i zdravstvene zaštite.

Nikolićeva je podsetila da je poslednjih godina dosta urađeno na poboljšanju položaja OSI, i da su u gradu za njih uređeni brojni prilazi, igralište za decu, i obezbeđen prevoz, i poručila da je želja lokalne samouprave da usluge iz ovog domena i dodatno proširi:

„Godinama su prava OSI gurana pod tepih, pa nisu svoje potrebe mogle da ostvaruju na adekvatan način. Potrebe jesu velike, i treba obezbediti značajna sredstva, ali korak po korak, svake godine po nešto – i doći ćemo do toga da još više unapredimo njihov položaj“, dodala je Nikolićeva.

Grad Vršac danas ima više od 30 sertifikovanih ličnih pratilaca, a nakon uručenja 13 novih sertifikata, održan je i sastanak sa već angažovanim pratiocima.

Objavljeno: 15. 05. 2018.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Marija Trišić