Nova zdravstvena oprema za osobe sa invaliditetom

Nova zdravstvena oprema za osobe sa invaliditetom.

 

 

Beograd – Obezbeđena je oprema za osobe sa invaliditetom u Domu zdravlja na Zvezdari. Gradonačelnik Siniša Mali kaže da je unapređenje primarne zdravstvene zaštite jedan od prioriteta ove gradske vlasti i ističe da je nabavka opreme za osobe sa invaliditetom mali korak za grad, a veliki za osobe sa posebnim potrebama.

Na inicijativu Udruženja distrofičara grad Beograd obezbedio je tri nova aparata koja pomažu osobama sa invaliditetom: ginekološki sto, aparat koji pomaže osobama sa poteškoćama u disanju i uređaj za iskašljavanje koji sprečava gušenje.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je primopredaji medicinske opreme. Naglasio je da je kupovinu ova tri aparata u potpunosti finansirao Grad Beograd, a ujedno i najavio veliki broj radova na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih objekata primarne zdravstvene zaštite na teritoriji grada.

Mali je dodao da objekti u kojima se nalaze ustanove zdravstvene zaštite treba da budu uređeni i adekvatno opremljeni kako bi građani dobili brzu i kvalitetnu pomoć.

– To važi za sve Beograđane, a samim tim i za osobe sa invaliditetom. Zbog toga smo danas ovde, u Domu zdravlja „Zvezdara”, gde smo na inicijativu Udruženja distrofičara i gospodina Dušana Trojanovića kupili tri aparata koji će umnogome olakšati lečenje osoba sa invaliditetom. Pre svega, u pitanju je ginekološki sto, ali i aparat namenjen osobama sa slabijim disanjem, kao i aparat koji pomaže iskašljavanje i sprečava gušenje – rekao je Mali.

On je dodao da je kupovina tri nova aparata mali korak za Grad Beograd koji je samostalno finansirao ovu investiciju, ali da u isto vreme predstavlja i snažnu poruku kojom grad pokazuje da vodi računa o svakom sugrađaninu.

– Kao predsednik Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, mogu da kažem da sve što radimo na teritoriji grada Beograda, radimo da bismo unapredili njihov položaj. Nabavka ova tri aparata je još jedan korak u tom pravcu, a podsetiću da smo tokom poslednjih godina uložili mnogo truda u unapređenje primarne zdravstvene zaštite. Uloženo je i mnogo novca za sređivanje aktuelnog stanja u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, ali i nabavku aparata i opreme – naglasio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, predstoji još mnogo posla u beogradskim domovima zdravlja. Nabavka opreme nije završena, istakao je Mali, očekuje nas i zapošljavanje mladih doktora, a podsetiću i da ove godine počinjemo sa izgradnjom ambulante u Ugrinovcima, novog krila Doma zdravlja u Obrenovcu i izgradnjom novog doma zdravlja na Banjici.

– U Borči takođe počinjemo izgradnju doma zdravlja koji žitelji tog dela Beograda čekaju bezmalo 40 godina. U razgovoru sa sekretarkom za zdravstvo Verom Dražić i podsekretarom Aleksandrom Stefoskim razmatrali smo i potrebe za novom abulantom na Konjarniku i u Višnjičkoj banji. U veliki broj ustanova zdravstvene zaštite ove godine će biti  ulagano kako bi građani Beograda lakše i brže dolazili do ambulanti i domova zdravlja, ali i kako bi svaka od tih institucija na raspolaganju imala adekvatnu opremu i na pravi način izlazila pacijentima u susret. Građani Beograda po kvalitetu zdravstvene zaštite koju dobijaju ne smeju da zaostaju za bilo kojom evropskom metropolom – rekao je Mali.

On je dodao da će Grad Beograd i u budućnosti nastaviti da izlazi u susret svakoj ideji čiji je krajnji cilj poboljšanje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite.

– Na ovaj način zajedno pokazujemo koliko nam je važan svaki Beograđanin i svaki problem sa kojim se susreću naši sugrađani. Koliko je važna primarna zdravstvena zaštita pokazuju i rezultati glasanja za projekat „Da se radi i gradi po tvom”. Građani su izglasali svoje prioritete, a na prvom mestu nalazi se ulaganje u objekte primarne zdravstvene zaštite. Ove godine ćemo 200 miliona dinara od projekta „Da se radi i gradi po tvom” pridodati delu budžeta namenjenom za obnovu ustanova zdravstvene zaštite – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik Udruženja distrofičara Dušan Trojanović zahvalio je Gradu Beogradu i gradonačelniku koji su podržali inicijativu i realizovali projekat.

– Ovo je odličan primer saradnje Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Udruženja osoba sa invaliditetom i zdravstvenih ustanova u kojima se pruža osnovna zdravstvena zaštita. Nabavka ovih uređaja će unaprediti zdravlje, pre svega žena sa invaliditetom, ali i ljudi koji pored svoje osnovne bolesti imaju i respiratorne probleme. Ovo bi trebalo da postane praksa, a ne jedinstveni projekat – poručio je Trojanović.

Direktorka Doma zdravlja „Zvezdara” Dragana Trifunović Balanović istakla je da je kupovina ovih uređaja podigla lestvicu visoko, zbog čega je zahvalna Gradu Beogradu.

Događaju su prisustvovali sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, podsekretar za zdravstvo Aleksandar Stefoski, kao i predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović.

Izvor: www.studiob.rs

Izvor: Studio B, Beoinfo