Akcija za Badahoz

VELIKI USPEH VRBASA NA ZAVRŠNOM TURNIRU EVROLIGE TRI U BANJALUCI.

 

Košarkaški klub invalida Vrbas protutnjao je završnim turnirom Evrolige tri i stekao pravo nastupa na fajnal foru u španskom Badahozu od 26. do 29. aprila. Pred ekipom iz Banjaluke, domaćina ovog turnira, redom su padali Turk Sel (81:62), Marselj (84:48), Flink Stouns (69:50) i na kraju Kilce (92:48) za veliko slavlje nakon jednog od najvećih uspeha u istoriji kluba. Uz Antu Štimca izabranog u idealnu petorku turnira odličnee partije u dresu Vrbasa pružio je i Ademir Demirović.

– Oduševljeni smo pobedama i malo iznenađeni velikom dominacijom. Očekivali smo prvo mesto i morali smo se namučiti za svaku pobedu, ali je bilo lakše od očekivanog. Pre početka takmičenja verovali smo da će Turk Sel biti najteži rival što se pokazalo tačnim. Bila nam je to prva utakmica i prva od Nove godine te smo bili malo nervozni jer nismo poznavali protivnika. Obično se ekipe pojačaju pred turnire pa nikad nisi siguran koliko stvarno mogu da budu jaki. Nakon trijumfa u tom meču verovali smo da možemo i do ostalih pobeda, a bilo nam je i lakše jer smo gledali ostale ekipe i napravili dobar skauting što je donelo rezultate. Iz utakmice u utakmicu igrali smo sve bolje i bolje i nismo gubili ritam kada smo vršili zamene što me je posebno obradovalo – izjavio je Demirović.

Ipak, nakon velikog slavlja vratili su se stari problemi – hronična besparica. Zbog nje je ugrožen i odlazak na fajnal for pa su Banjalučani sada u potrazi za finansijskim sredstvima.

– Za organizaciju Evrolige dobili smo čistu desetku od supervizora Aksarona Markovica kao i generalnog sekretara IWBF Petra Tuceka te delegata i učesnika. Sada su nastali slatko-slani problemi i pod znakom pitanja je naš odlazak u Badahoz koji je udaljen od Banjaluke 2.700 kilometara i trrebalo bi da putujemo avionom. Ostvarili smo veliki uspeh, bila bi šteta da propustimo priliku, Nadamo se da ćemo naići na razumevanje vladajućih struktura, pokušaćemo da ovorimo i huanitarni broj preko m:tela, a računamo i na pomoć predsednika RS Milorada Dodika, Vlade i gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića. Organizovaćemo i donatorsko veče jer su momci zzaslužili. Ako ne odemo, izbaciće nas iz svih takmičenja i kazniti sa 15.000 evra što bi značilo gašenje kluba – izjavio je predsednik Vrbbasa Marinko Umičević.

Dodatni motiv igračima i manifestaciji dao je proslavljeni jugoslovensko-srpski košarkaš i trener Zoran Moka Slavnić koji se tokom tri dana maksimalno trudio da motiviše igrače.

– Prenos utakmica išao je putem lajv strima i imali smo višše od 100.000 praćenja. Kolege iz Francuske, Poljske, Turske i Austrije pokazivale su nam natpise o turniru u njihovim medijima te je i kod njih ova manifestacija bila ispraćena. Dobili smo veliko priznanje od Francuza, Poljaka i Turaka koji su nas pozvali u goste, ali nažalost, spremni su da nam vrbuju igrače i ponude koje su im dali su astronomske za naše prilike – dodao je Umičević.

 

Pevali na pet jezika

Članovi Vrbasa znali su da proslave prvo mesto, a u slavlju su im se pridružili i ostali učesnici.

– Tokom neslužbenog dela takmičenja ostali k0šarkaši su im rekli da su zadovoljni prijemom te su se mnogo družli sa nama tokom slavlja na kojem se pevalo na pet jezika. Takođe, bili su oduševljeni gradom, prijemom, hranom pa su je slikali i da pokažu kad se vrate u svoje gradove – kazao je Demirović.

 

Nada se medalji

Na F4 u Španiji Demirović se nada dobrom rezultatu, mada poziva na oprez.

– Imamo mesec i po da se spremimo za nova  iskušenja koja će biti daleko teža. Mislim da bi neka od medalja bila veliki uspeh za nas, ali još je rano da bilo šta prognoziramo. Gledali smo ekipe sa kojima ćemo igrati tamo i možemo se boriti. Nisu pejaki ali definitivno nisu ni za potceniti – rekao je Demirović.

 

Objavljeno: 15. 03. 2018.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Ogledalo Srbije

Autor: M. Zubović