Saopštenje za javnost, Festival van okvira

Organizatori festivala pozivaju sve zainteresovane građane i građanke da dođu 06. decembra u 20 časova u Kulturni centar REX (Jevrejska 16, Beograd), da zajedno, iste večeri, kao čin protesta, otvore i zatvore festival.

Festival Van okvira 2017

 

 

Saopštenje za javnost

Festival „Van okvira“ se kao čin protesta, otvara i zatvara iste večeri

 

Grupa „Hajde da…“ kao organizator Festivala društveno angažovanog teatra „Van okvira“ će ove godine otvoriti i zatvoriti festival iste večeri. Ovim izražava svoju reakciju na odnos nadležnih institucija prema umetničkom nezavisnom (vaninstitucionalnom) radu. Ove godine podrška Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva kulture u potpunosti je izostala, iako je festival prethodnih godina bio platforma za umetničko delovanje različitih marginalizovanih društvenih grupa i okupljao organizacije koje se bave vaninstitucionalnom angažovanom umetnošću.

Festival je pokrenut 2011. godine i do sada je prikazao 44 predstave iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine,Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Irske… On je takođe bio podrška domaćim umetnicima i organizacijama, pošto je svake godine prikazivao predstave i performanse iz Srbije, koji su unosili inovacije u ovo polje rada.

Izgleda da je situacija u kojoj se našao festival primer za, sada već masovno, izmeštanje organizacija koje se bave kulturom na marginu društvene važnosti i ekonomske snage.

Organizatori festivala pozivaju sve zainteresovane građane i građanke da dođu 06. decembra u 20 časova u Kulturni centar REX (Jevrejska 16, Beograd), da zajedno, iste večeri, kao čin protesta, otvore i zatvore festival.

Za više informacija:

Marko Pejović, Grupa „Hajde da“

imejl: marko@hajdeda.org.rs

telefon: 064 329 3529

http://hajdeda.org.rs/festival-van-okvira/

Beograd, 30. novembar 2017.

Izvor: Marko Pejovic <marko@hajdeda.org.rs>