Како олакшати живот особама с инвалидитетом

Округли сто под називом „Запошљавање особа с инвалидитетом – подршка и препреке”, у организацији Уније послодаваца Србије, одржан је јуче у хотелу „Нови Сад”.

 

 

Округли сто под називом „Запошљавање особа с инвалидитетом – подршка и препреке”, у организацији Уније послодаваца Србије, одржан је јуче у хотелу „Нови Сад”.

Представници локалне власти, Националне службе за запошљавање, особа с инвалидитетом, послодаваца, школства, здравства и невладиних организација састали су се да би се указало на примере добре праксе, али и на проблеме на које наилазе особе с инвалидитетом.

Помоћница градоначелника Љиљана Коковић истакла је да Град Нови Сад интензивно улаже у инклузивно образовање, које претходи инклузивном запошљавању, кроз разне мере подршке, како деци, тако и одраслима.

„У оквиру програма који се реализују кроз Националну службу за запошљавање радимо на позитивној дискриминацији теже запошљивих категорија друштва“, рекла је Љиљана Коковић. „У питању су разни програми отварања нових радних места, самозапошљавања и обука којима желимо да мотивишемо и послодавце, али и особе с инвалидитетом.“

Она је истакла да Град Нови Сад настоји и својим личним примером да позове компаније да сарађују с предузећем „Дес” које запошљава више од 60 одсто тешко запошљивих категорија друштва.

Директорка Уније послодаваца Србије за међународну сарадњу Дејана Кузмић рекла је да је округли сто организован у намери да побољша положај особа с инвалидитетом, посебно када је реч о запошљавању.

„Запошљавање представља један од најбитнијих механизама за укључивање особа с инвалидитетом у друштво“ ,истакла је Дејана Кузмић, те додала да, нажалост, ситуација у пракси и теорији није иста, и апеловала на то да се повећа свест јавности о правима и положају те групације.

Психолошкиња Татјана Стојшић Петковић, која је и сама особа с инвалидитетом, рекла је да је врло важно да особе с инвалидитетом и послодавци почну да говоре истим језиком јер се само на тај начин може постићи напредак при активном укључивању у друштво.

„Мислим да се не ради довољно на психолошком оснаживању и мотивацији особа с инвалидитетом“, рекла је Стојшић Петковић.“Није довољно да послодавац понуди оддоварајуће радно место ако оно физички није доступно запосленом с инвалидитетом.“

Учесници округлог стола су се сложили у томе да није довољно само уклонити материјалне препреке већ је неопходно превазићи и предрасуде, које најчешће произлазе из незнања.

С. Ковач

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Kovač

O tome i na:

– U Novom Sadu održan okrugli sto o zapošljavanju osoba sa invaliditetom – www.mojnovisad.com