Invalidi proizvode krevete za bolesne

Preduzeće „Plast metal” iz Kraljeva, u kome su uglavnom zaposleni invalidi, ima zanimljivu ponudu u dva proizvodna programa, ali nikako da dođe do novca za pokretanje serijske proizvodnje.

У погону „Пласт метала” (Фото: М. Дугалић)

 

 

Kraljevo – Retko gde se može videti takva privrženost prema preduzeću, kao što je to slučaj u kraljevačkom „Plast metalu”. Tu je, u dva proizvodna pogona, zaposleno pedesetak radnika, od kojih su 44 invalida. Primaju naknadu od države, i to je dve trećine od „minimalca”, a nikako da im od svog rada ostane za dodatni deo zarade. A rade i nadaju se da će uspeti, da će jednog dana biti novca kad fabriku izvuku iz teškoća.

Stari dugovi od oko 60 miliona su prepolovljeni tako što je država ušla u stoprocentno vlasništvo firme. Odnedavno imaju i proizvod i tržište, ali nemaju takozvanih obrtnih sredstava. Da nevolja bude veća, većina dobavljača materijala, bilo da je reč o konfekciji ili metalnoj galanteriji, traže avansno plaćanje. I tu je krug zatvoren.

U pogonu za izradu konfekcije opredelili su se za proizvodnju radnih, zaštitnih odela, odnosno HTZ opreme i ugovorili su nekoliko „poslića” za kraljevačka javna preduzeća. Za nabavku materijala pozajmili su novac od vlasnika nekoliko privatnih firmi i od naplaćenog vratili deo duga, ali malo će ostati da bi finansirali još veći posao.

– Zbog toga, recimo, nismo dobili posao za „Nelt”, jer nismo imali novac da kupimo materijal. Istina, dosta nam je pomogla firma „Bomiks” iz Užica, što su nam za naručen posao sve uplatili unapred. Dakle, potreban nam je samo jedan korak, samo malo da krenemo, a imamo vredne i dobro obučene ljude. Šta da vam kažem, kad su kod nas na obuci za šivače, primera radi, jedan atomski hemičar, pravnik, novinar, knjigovođa, pekar… – kaže Dragan Milašinović Šeki, direktor „Plast metala”.

On nas provodi i kroz pogon za izradu metalne galanterije, a tamo zatičemo rukovodioca pogona Ljubivoja Čovića, metalostrugara. Među majstorima ima i žena, poput Marine Baskić, zavarivača, i radi se na obradi odlivaka za poznatu kraljevačku firmu „Radijator”. No, oni nam posebno ističu dva nova proizvoda koje poslednjih meseci nude na tržištu. Reč je o digitalnoj mašini za premotavanje tkanine i bolničkom krevetu sa nepromočivim dušekom. Prvi proizvod su isporučili za pomenutu firmu iz Užica i dobili zahtev za još 15 takvih od jednog potencijalnog kupca iz Belorusije. Ali, tu je opet prepreka novac za finansiranje proizvodnje. Što se kreveta tiče, na ponude kraljevačkoj bolnici, centru za rehabilitaciju i gerontološkom centru u Mataruškoj Banji dobili su odgovore i svima su određene količine preko potrebne, ali i napominju da ni oni  „za sada nemaju finansijskih sredstava za zamenu dotrajalih kreveta”.

– Tako nam predstoji da u tom tako neophodnom koraku i  premošćavanju ovih teškoća potražimo nekog donatora ili da nam država pomogne.

– Vidite, u poslednjoj godini ja sam zaposlio 13 radnika. Pošto je reč o invalidima. Zato ja od resornog ministarstva uporno tražim stimulaciju koju bi oni isplatili svakom privatnom preduzeću posle prijema invalida u radni odnos. To je suma od oko 3,5 miliona dinara, što bi nama mnogo pomoglo. Uostalom, ako mi ne uspemo da potpuno „izlečimo” firmu, onda će svi otići na tržište rada, a to bi državu, za godinu dana, koštalo oko 12 miliona dinara – naglašava direktor Dragan Milašinović.

Izvor: www.politika.rs

Autor: M. Dugalić