Развојно саветовалиште у Белој Цркви

Tретманска соба прерасла је ангажовањем стручњака из области психологије и заступања особа са инвалидитетом у Развојно саветовалиште Беле Цркве.

 

 

Бела Црква: Третманска соба прерасла је ангажовањем стручњака из области психологије и заступања особа са инвалидитетом у Развојно саветовалиште Беле Цркве.

Први пут ангажован је и лични пратилац ученика са аутизмом у Белоцркванској гимназији и економској школи захваљујући свесрдној подршци председника СО Бела Црква Марјана Алексића и свих других са којима сарађује регионално удружење „Аутизам Јужни Банат”.

У Техничкој школи „Сава Мунћан”  2011. године једна од просторија је уступљена за рад удружења, јер је постојала велика потреба да се оформи третманска соба у којој је тада радио логопед, а паралелно почео је да ради и логопед у Дому здравља.

„Нама су били потребни услови за комплетну обраду детета и рад са родитељима и вршњацима, у ком се осим логопедских третмана пружа и подршка учењу, развоју мишљења и памћења. Овде долазе и специјални педагози, олигофренолози и дефектолози едукатори“, каже Данијела Јовановић, председница удружења „Аутизам Јужни Банат”. Захваљујући свему томе, трећи разред средње школе похађа дете са вишеструким сметњама у развоју, што представља велики помак, а ког не би било ни без исказаног разумевања директора школе „Сава Мунћан” Жељка Стаменковића и локалне самоуправе, родитеља и сарадника, како каже Данијела Јовановић.

Доступност личног пратиоца подржала је директорка Белоцркванске гимназије и економске школе Мирјана Панчић Бужек која је препознала значај увођења инклузије, а онда је уследила свеопшта подршка.

Интересорна комисија на нивоу општине је препознала да детету треба лични пратилац јер неће бити самосталан у школи, да родитељ ради и то на неколико места, и издала решење. Савет за здравство је то усвојио, вд директорка Дома здравља одредила да медицински техничар Милан Докић постане лични пратилац, а председник Скупштине општине Марјан Алексић је апсолутно то подржао и проблем решио у року од пар дана, јер у питању је била добра воља, каже Данијела Јовановић.

„Ово није једина подршка локалне самоуправе, осим финансијских средстава ту су и дидактички материјали, намештај, опрема, излети, и омогућавање да учествујемо у свим манифестацијама што нас чини видљивим и поносним када се појавимо у Савезу „Аутизам Србија““,  нагласила је Данијела Јовановић.

Логопед у Дому здравља  aнгажовањем дипломираног психолога и специјалисте за заступање особа са инвалидитетом третманска соба је прерасла у Развојно саветовалиште које ће почети са радом 1. октобра. У Белој Цркви ради удружење за помоћ деци са сметњама у развоју и њиховим породицама „Плетеница”, а ту је и седиште регионалног удружења „Аутизам Јужни Банат”. Председница оба удружења Данијела Јовановић обавештава да ће од октобра поново радити логопед у Дому здравља Бела Црква.

М. В.

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Oпштине Бела Црква. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

Objavljeno: 28. 09. 2017.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. V.