Нишлије успешне у атлетици

Првенству Србије у атлетици одржано је 10. септембра у Крагујевцу од стране Националног спортског савеза слепих и слабовидих.

Stefan Stevanović i vodič Boško Milosavljević

 

Првенству Србије у атлетици одржано је 10. септембра у Крагујевцу од стране Националног спортског савеза слепих и слабовидих.

У недељу је у Крагујевцу у организацији Националног спортског савеза слепих и слабовидих (НСССС) одржано Првенство Србије у атлетици. После више година, на овом такмичењу су наступили и такмичари из Ниша. Наступили су у више дисциплина, али су освојили медаље у спринту. Стефан Стевановић (водич Бошко Милосављевић) је освојио златну медаљу на 100m, а Игор Цветковић (водич Димитрије Аранђеловић) бронзану на двоструко дужој деоници.

Освајач сјајнијег одличја, Стефан Стевановић је слеп од своје треће године живота. Међутим, упркос хендикепу, потпуно је функционалан и, како нам каже, његов живот је „идентичан особама без оштећења вида“. Он је бриљантан студент Правног факултета Универзитета у Нишу, за неколико седмица завршава основне академске студије.

„Презадовољан сам наступом, али и освојеном медаљом. Већ годину дана сам у озбиљним тренинзима. Иако сам у спортском смислу примарно голбалиста, капитен „Наиса“, атлетски тренинг представља 80% мог укупног тренинга. Познато је да су многи светски голбалисти сјајни атлетичари. Легендарни Мирослав Јанчић је на Параолимпијским играма у Сеулу 1988. године освојио по злато у голбалу и бацању копља.“ – нагласио је Стефан Стевановић.

Он је додао да је за овакав успех била пресудна сарадња са Факултетом спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (ФСФВ). ФСФВ је уступио свој простор за тренинг, а студенти су у оквиру своје стручне праксе спроводили тренажни процес.

„Не бих могао да успем у овоме да нисам имао подршку ФСФВ-а, наставника и студената који су радили са мном. Јако сам напредовао последњих месеци у тренингу са својим водичем Бошком Милосављевићем, иначе студентом мастер студија на поменутом факултету. Улога водича је јако битна. Због тога на великим такмичењима у тркачким дисциплинама и он стаје на победничко постоље поред тркача кога је водио и наравно,  прима медаљу и остале привилегије“. – објаснио је шампион државе.

Игор Цветковић, такође голбалиста, на 200m је освојио бронзану медаљу. Тренира дуго колико и Стефан, али због посла у различито време.

„Медаља је плод конкуренције, а мени је јако битно да сам напредовао последњих годину дана. Тренирам свакодневно, никада у животу нисам имао овакав континуитет. Обећавам бољи резултат наредне године. Захваљујем се и водичу, Димитрију Аранђеловићу, на сјајној сарадњи. Као и ФСФВ-у на логистици“ – објаснио је„бронзани“ Игор.

Наши саговорници, освајачи државних медаља, позивају све особе са оштећењем вида да се јаве и тренирају било који спорт. Наглашавају да медаље не треба да буду императив, већ здравље.

„Резултат је у другом плану, примарно је здравље“ – сагласни су Стефан и Игор.

Осврт на такмичење је дао и проф. др Бојан Јоргић, највећи српски стручњак из области физичких активности особа са инвалидитетом, који је на овом такмичењу био шеф делегације екипе из Ниша, али и представник ФСФВ-а.

„ФСФВ је ослонац нишком спорту, па и спорту особа са инвалидитетом. Прошлогодишњим протоколом о сарадњи са НСССС-ом, дефинисали смо и интензивнији рад са особама са оштећеним видом. Голбал је први резултат те сарадње, а ево плодова доброг рада и у атлетици. Присуство наших студената је било од пресудног значаја за организацију овог такмичења, а неке дисциплине би било немогуће организовати без њих. Успех нишких атлетичара ме радује, али не изненађује, јер знам да са њима раде сјајни студенти.“ – изложио је своје виђење овај универзитетски ауторитет.

Иначе, нишка делегација је бројала једанаест чланова. Поред атлетичара, Стефана Стевановића и Игора Цветковића, те шефа делегације, проф. др Бојана Јоргића, делегацију су чинили још: Бошко Милосављевић (водич), Димитрије Аранђеловић (водич), Тамара Милорадовић (водич), Никола Петковић (водич), Игор Поповић (пратилац), Предраг Анђелковић (пратилац), Стефан Мићићеловић (тренер) и Иван Поповић (тренер).

 

Izvor:  <marko.aleksandrovic@gmail.com>