Brčko: Do kraja godine posao će dobiti 150 osoba

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta planira da do kraja godine zaposli oko 150 osoba kroz dva programa, čija je vrednost milion maraka.

Foto: Cvijeta Kovačević / RAS Srbija

 

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta planira da do kraja godine zaposli oko 150 osoba kroz dva programa, čija je vrednost milion maraka.

Brčko – Kako „EuroBlic“ saznaje ovih dana zatvoren je javni poziv poslodavcima za podršku zapošljavanja osoba koja teže dolaze do posla. To su osobe do 35 godina i starije životne dobi, žene od 45 godina starosti i više, te muškarci od 50 godina starosti kao i osobe preko 60 odsto invaliditeta.

– Prijavio se veći broj poslodavaca i očekujemo da ćemo zaposliti planiranih 130 osoba za šta smo obezbedili 860.000 KM. Potpisivanje ugovora počeće naredne nedelje ukoliko ne bude žalbi, a najkasnije za dvadesetak dana – kaže Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje. On pojašnjava da će ugovori biti zaključeni na period od dve godine.

– Kod osoba mlađe životne dobi tokom dve godine plaćaćemo deo bruto plate, koji se odnosi na poreze i doprinose. Nakon što nam poslodavac predoči dokaze o uplati refundiraćemo troškove plaćenih obaveza. Kod osoba starije životne dobi podržaćemo 50 odsto, a kod lica sa 60 odsto invaliditeta 80 odsto bruto plate – pojašnjava Jevtić. On tvrdi da je na ovaj način sužena mogućnost zlouptrebe, jer se poslodavcima ne isplati da radnike za koje ima realne troškove ne dolazi na posao.

– Nisu nemoguće, ali su značajno smanjene mogućnosti malverzacija kojih je bilo prilikom zapošljavanja pripravnika, jer je Vlada u celosti isplaćivala kompletan iznos plate, zbog čega poslodavci nisu imali relne troškove. U ovom slučaju poslodavcu se neće ispaltiti da plaća deo troškova za radnike, koji ne bi bili na poslu – kaže Jevtić.

Pored ovog programa, Zavod provodi i program zapošljavanja romske nacionalne manjine kroz koji je planirano zapošljavanje 20 osoba.

– Već su potpisana četiri ugovora, a ovaj program koji će trajati do kraja godine, iznosom od 140.000 KM finanisira Ministarstvo za izbegla i raseljena lica BiH – dodaje Jevtić. Podseća da će uskoro krenuti i program samozapošljavanja, koji se provodi u saradnji sa Vladom Distrikta i za koji je ove godine predviđeno 500.000 KM uz dodatnih 250.000 KM, koja nisu realizovana kroz programe  samozapošljavanja iz ranijih godina. U Zavodu procenjuju da će kroz samozapošljavanje posao obezbediti oko 70 lica.

Presudne investicije

Sa evidencije nezaposlenih, na kojoj je 11.220 lica kroz sva tri programa do kraja godine biće zaposleno 220 nezaposlenih.

– To nije zanemarljivo ali se veće zapošljavanje može obezbediti samo kroz investicije. Bez toga nećemo značajnije moći uticati na smanjenje nezaposlenosti – kaže Jevtić.

Objavljeno: 10. 08. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Cvijeta Kovačević