Oformljen Savet za brigu o porodici u Šapcu: Prvi zadatak čuvanje porodičnih vrednosti

Očuvanje i promocija tradicionalnih vrednosti osnovni su ciljevi Saveta za brigu o porodici koji je upravo oformljen u Šapcu, istakla je predsednica ovog tela Ivana Đorđević.

Foto: RAS Srbija Sve je veća potreba za unapređenjem života starijih i osoba sa invaliditetom

 

 

Šabac – Očuvanje i promocija tradicionalnih vrednosti osnovni su ciljevi Saveta za brigu o porodici koji je upravo oformljen u Šapcu, istakla je predsednica ovog tela Ivana Đorđević.

Prilikom predstavljanja plana i programa Saveta, ona je istakla sve veću potrebu za unapređenjem kvaliteta života starih lica i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

 – Savet će se baviti aktuelnim problemima savremene porodice, među kojima se izdvaja nasilje u porodici. Nezaobilazne teme biće jačanje tolerancije i društvenog dijaloga, solidarnosti, empatije i ekološke svesti. Kroz različite edukativne, kulturne i zabavne programe, Savet će ukazivati na konkretne radnje i običaje koji su danas zanemareni, a čine nerazdvojni deo društvenog i nacionalnog identiteta i pozitivno utiču na odrastanje i formiranje zdravih i stabilnih ljudi – rekla je Đorđevićeva.

Članovi Saveta su predstavnici Grada Šapca, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, škola i nevladinog sektora. U svom poslovanju oni će sarađivati sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pravosuđem, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite. Naredni korak je izrada lokalnog akcionog plana.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je važnost tema koje se bave očuvanjem porodice.

– Šabac ima bogatu paletu socijalnih, zdravstvenih i uopšte društvenih usluga. A da bi se dalje razvijali, potrebno je da porodica bude u fokusu. Očekujem da će Savet za brigu o porodici pomoći da donosimo bolje odluke, na korist građana, i da ćemo do kraja godine imati prve predloge o poboljšanju gradskih mera – naveo je Zelenović.

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Dunja Tulimirović