Besplatni udžbenici – pomoć države za porodice sa više dece

I pre nego što deca sednu u klupe, u škole će stići besplatni udžbenici za socijalno ugožene i učenike sa smetnjama u razvoju.

 

 

I pre nego što deca sednu u klupe, u škole će stići besplatni udžbenici za socijalno ugožene i učenike sa smetnjama u razvoju.

Početak školske godine se bliži, a roditelji razmišljaju o kupovini udžbenika. Dobra vest za one koji školuju troje i više dece je da prvi put ove godine mogu da računaju na besplatne udžbenike. Njima će, kao i deci iz socijalno ugroženih kategorija i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, biti podeljeno 86.000 udžbenika za koje je država iz budžeta izdvojila gotovo 572 miliona dinara.

I pre nego što deca sednu u klupe, u škole će stići besplatni udžbenici za socijalno ugožene i učenike sa smetnjama u razvoju. Prvi put nešto više od 35.000 udžbenika dobiće svako treće i naredno dete u porodici, pod uslovom da su svi školarci.

„To je izuzetno velika pomoć za porodice sa više dece. Između ostalog, znate da je prošle godine izvršen izbor udžbenika i da dve, sveobuhvatno tri godine, ne sme biti promena, to znači da se mogu koristiti udžbenici starije braće i sestara, da se mogu pozajmljivati“, kaže pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

U Udruženju „Roditelj“ pozdravljaju odluku, naročito to da se udžbenici ne menjaju. Ipak, ne isključuju mogućnost da će škole o tome diskreciono odlučivati.

„Menjaju svake godine izdavače i onda nemate priliku da nasledite od drugara“, objašnjava Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“.

Besplatni udžbenici od ove godine nisu samo socijalna, već i populaciona mera, jer je odluka o njihovoj dodeli doneta u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja.

„Mislim da će ova mera najpodsticajnije delovati upravo na rađanje i četvrtog deteta, a sama Svetska zdravstvena organizacija kaže da je četvoro dece i za majku i porodicu zapravo jedan željeni optimum“, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Međutim, iz Udruženja „Roditelj“ upozoravaju da se o povećanju nataliteta ne može govoriti ukoliko se zanemare porodice sa jednim i dvoje dece, koje su najčešće u Srbiji.

„Drugo dete je ono koje nam najviše nedostaje i mi nekako nikako da obratimo pažnju na to šta je potrebno porodicama sa jednim ili dvoje dece“, objašnjava Plemićeva.

Ove godine pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je gotovo dvostruko više osnovaca nego lane, kada je iz njih učilo 45.000 učenika. Za sve one koji su propustili da podnesu dokumentaciju, u školama mogu na revers da dobiju besplatne udžbenike koji im sleduju.

Objavljeno: 10. 08. 2017.

Izvor: www.rts.rs