Biciklistički maraton Kragujevac – Mostar

Iz Kragujevca je 26. jula put Mostara krenulo desetak biciklista, među kojima i tandem paraolimpijaca.

 

Iz Kragujevca je 26. jula put Mostara krenulo desetak biciklista, među kojima i tandem paraolimpijaca. Na 14. maratonu, koji je pokrenuo paraolimpijski klub Junior, s ciljem da poveže sportiste sa invaliditetom u ovom delu Balkana, biciklisti će prevaliti više od 400 kilometara.

U Centru  za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Iskra u Kragujevcu i bicikslisti maratonci i njihovi prijatelji. Došli su 26. jula na još jedno druženje, da razmene iskustva i isprate maratonce. Četrnaesti put iz Kragujevca za Mostar krenuli su biciklisti paraolimpijci.  Prve godine vozili su u čast obnavljanja Starog mosta, a svake sledeće sa ciljem da afirmišu sport i privuku osobe sa invaliditetom.

„Znači inkliziju, znači prijateljstvo i znači sve ono što ljudima u svakodnevici treba, znači puno pozitivne energije i znači jednu tradiciju koju ne treba prekidati. Četrnaest godina tradicije koja se spaja sa tradiciojom skakača sa visinskih skakaonica i to je dovoljno da traje“, kaže Goran Nikolić, paraolimpijac.

Ove godine, za razliku od prethodnih, jedan biciklistički tandem-paraolimpijac i neumorni maratonac Goran Nikolić i biciklisti rekreativci. Voziće od Kraguejvca,Čačka, Užica, Višegrada, Sarajeva do Mostara. Obilaziće i kulturno istorijske spomenike 26. jula u Čačku.

„Zatim idemo u Užice a psle Užica idemo u Drvengrad, a potom idemo u obilazak, kad budemo u Jablanici obilazak kompleksa Četvrte neprijatekljske ofanzive i srušeni most na Neretvi koji je srušen kada je sniman film sedamdesetih godina“, kaže Miroslav Aksentijević, predsednik Organizacionog odbora Maratona.

Biciklsiti maratonci, koji će i ove godine preći više od 400 kilometara, u Mostar stižu u subotu.

Objavljeno: 26. 07. 2017.

Izvor: www.rts.rs (Pripremili: Zorica Kovačević i Boban Lazarević)

O tome i na: