Uzbuna kod invalida

Udruženja osoba sa invaliditetom tvrde da ostaju bez sektora u Ministarstvu.

 

 

Udruženja osoba sa invaliditetom tvrde da ostaju bez sektora u Ministarstvu. Nadležni kažu da to nije tačno, i da će nastaviti brigu o ovim ljudima.

Jedan od prvih poteza Zorana Đorđevića, novog ministra za rad, jeste ukidanje sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, pomoćnik ministra za ovu oblast Dragan Todorović je dobio otkaz, a briga o invalidima prebačena je u sektor socijalne zaštite.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nismo uspeli da dobijemo informaciju šta se tačno dogodilo. I pored tvrdnji organizacija invalida da su ostali bez sektora, nadležni tvrde da to nije slučaj, a na postavljena pitanja dobili smo kratak odgovor da Ministarstvo kontinuirano vodi brigu o osobama sa invaliditetom i pravima koja one ostvaruju.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, kaže da je Nacionalna organizacija invalida Srbije u utorak imala hitan sastanak ovim povodom i da traže hitan prijem kod ministra Đorđevića.

– Još nemamo zvaničnu informaciju nego smo čuli od zaposlenih u Ministarstvu sa kojima smo godinama sarađivali – kaže naš sagovornik. – Decenijama smo se borili za svoj sektor i dobili ga, konačno, pre 14 godina. Uz pomoć zaposlenih izborili smo mnoge zakone i ostvarili mnoga svoja prava.

Osobe sa invaliditetom su uz pomoć sektora ostvarile prava u svim sistemima zaštite u okviru našeg pravnog sistema, kao što su oblast socijalne zaštite, zdravstvene, porodično-pravne zaštite dece i porodice, oblast vaspitanja i obrazovanja, zapošljavanja i radnih odnosa, penzijskog i invalidskog osiguranja, saobraćaja, oblasti poresko-pravnog sistema, stanovanja.

Stošić naglašava da ih je ministar u telefonskom razgovoru pitao odakle im informacija o ukidanju sektora. Kako tvrdi, nije hteo ni da potvrdi, a ni da demantuje njihove navode.

– Gašenjem sektora gubimo tlo pod nogama. On je bio organizaciona jedinica Vlade i naša veza sa državom – kaže Stošić. – U Srbiji ima oko 500 udruženja invalida, koja okupljaju oko 800.000 osoba sa invaliditetom. Sada gubimo komunikacije, prepušteni smo sami sebi. U nekim državama postoje čak i ministarstva koja se bave pitanjima invalida, a kod nas se i sektor ukida. Nama nije važno ko je na čelu sektora, već nam je samo bitno da on postoji.

Pisali premijerki

Nacionalna organizacija invalida Srbije uputila je pismo i premijerki Ani Brnabić. Kako kažu, još nisu dobili nikakav odgovor, ali očekuju da će im ona pomoći.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: J. Ž. Skenderija