Od „Neksusa“ stigla ginekološka stolica za invalide

Obezbeđena nova dragocena donacija Zdravstvenom centru u gradu pod Pržarom.

Za lakši pristup zdravstvenim uslugama. Foto: Neksus

 

Obezbeđena nova dragocena donacija Zdravstvenom centru u gradu pod Pržarom.

Vranje – U okviru projekta „Pristup zdravstvenim ustanovama koje uključuju polno i reproduktivno zdravlje za osobe sa invaliditetom“, NVO „Neksus“ je ovdašnjem Zdravstvenom centru donirao električnu ginekološku stolicu vrednu oko 6.000 evra, prilagođenu pregledima upravo ove populacije.

– Ovo je jedini uređaj ovoga tipa na jugu Srbije, a projektom koji smo započeli prošlog avgusta je obuhvaćeno oko 180 direktnih i više od 3.000 indirektnih korisnika iz Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga – kaže koordinator „Neksusa“ Nataša Milosavljević. Ovakvih stolica, pritom, u čitavoj Srbiji ima samo devet, što je nedovoljno jer ima oko 400.000 potencijalnih korisnika. Pored pregleda trudnica, te starijih i nepokretnih žena električna ginekološka stolica je namenjena i obolelima od multiple skleroze, paraplegičarima i hemiplegičarima.

Podsetimo, ovaj projekat je realizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom grada pod Pržarom, a finansirale su ga Evropska unija i Vlada Švajcarske, posredstvom programa „EU progres“.

Objavljeno: 04. 07. 2017.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Srbija

Autor: D. Ristić

O tome i na:

Neksus donirao ginekološku stolicu za invalide – www.okradio.rs