Fokusirani, vredni i ravnopravni. Gluve osobe iz Sarajeva rade u drvnoj industriji

BiH nema službenih podataka o broju osoba s invaliditetom, ali pretpostavlja se da ih ima više od 355.000.

Foto: Klix.ba/Harun Muminović / RAS Srbija

 

BiH nema službenih podataka o broju osoba s invaliditetom, ali pretpostavlja se da ih ima više od 355.000. Stopa nezaposlenosti među tim osobama je izrazito visoka, posebno među onima koji imaju oštećenja sluha, vida i teže oblike invaliditeta.

Retki poslodavci pružaju priliku ovim osobama da pokažu svoje veštine koje znaju biti iznad prosečnih. Iako je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom usvojen 2010. godine, te je osnovan Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, retki imaju sreću da rade.

Kompanija Sinkro zapošljava 22 osobe koje imaju poteškoće sa sluhom. Svi rade s ozarenim licima, jer su ravnopravni s ostalim uposlenicima i rade svoj posao profesionalno, a plaćeni su kao i svi ostali.

Irma Berko ima oštećen sluh od rođenja. S aparatom uspe čuti na jedno uho do 70 odsto, ali odlično se sporazumeva sa „čujućim“ kolegama. U odeljenju za šivanje radi već dve godine.

– Prijavila sam se putem konkursa i zaista mi je super. Posao nije težak, a plata je super i mogu napredovati. Sve prolazi bez ikakvih problema i osećam se ravnopravnom – kazala je Berko za Klix.

Na radnom mestu je upoznala muža koji nema invaliditet i godinu dana su u braku. Veoma su srećni.

Enesu Češoviću ovo nije prvo radno iskustvo, ali kaže kako je veoma zadovoljan.

– Ovde sam se pronašao i lepo mi je. Radim dve godine – kazao je.

Njihovi šefovi imali su samo reči hvale, a za Enesa su rekli kako je bolji radnik od mnogih osoba koje nemaju invaliditet jer je izuzetno posvećen i fokusiran na posao.

– Prije dve godine smo došli do podatka da veliki broj osoba s oštećenim sluhom ne radi, a ima potrebne veštine za drvnu industriju. Povezali smo se sa Savezom gluvih i sada imamo 22 osobe s oštećenim sluhom koje rade u Sinkru. S njima je urađena potpuna inkluzija jer oni nisu odvojeni u posebne prostorije već rade u svim odelenjima. Posebno nam je drago što vidimo da su zadovoljni poslom, tempom rada i primanjima, a mi smo svakako zadovoljni njima jer su izuzetno posvećeni poslu koji rade – rekao je Ismir Musić, menadžer marketinga kompanije Sinkro.

Svoje radnike nisu pripremali na nikakav poseban način kada su osobe s oštećenim sluhom trebale početi raditi, samo su im skrenuli pažnju dakomuniciraju s njima tako da ih gledaju u lice jer gluve osobe čitaju s usana i da obrate pažnju da im ne budu iza leđa dok nešto rade.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: Klix.ba