Škola folklora za gluve i nagluve osobe

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Leskovac organizovaće školu folklora u okviru „Naše kolo veselo“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije …

 

Leskovac – Gradska organizacija gluvih i nagluvih Leskovac organizovaće školu folklora u okviru „Naše kolo veselo“ koji finansira  Ministarstvo kulture i informisanja Srbije a po konkursu za podršku kulturnih delatnosti osoba sa invaliditetom i biće realizovan u periodu od juna do decembra meseca ove  godine.

Ana Božić iz organizacije gluvih i nagluvih je objasnila da ovaj projekat podrazumeva, sem škole folklora ,  i osposobljavanje igračkog ansambla za samostalno izvođenje unapred pripremljenih koreografija.

„Sa tim koreografijama kasnije ćemo nastupati na nekim festivalima, priredbama, manifestacijama. Kroz projekat je planirano i učešće na republičkom festivalu u oblasti folklora koji se ove godine održava u novembru u Vranju. Na ovom projektu sa gluvim i nagluvim licima će raditi stručne osobe, a to su Bratislav Stanisavljević, urednik LKC-a i rukovodioc KUD „Abrašević“, kao i Vladimir Mladenović, šef orkestra „Abraševića“. Iako ove aktivnosti, na prvi pogled, izgledaju atipično i nespojivo sa gluvim i nagluvim licima, moram da kažem da su oni veoma zainteresovani za ove aktivnosti, čime pokazuju svoju želju i volju da budu ravnopravni članovi našeg društva,“ objasnila je Božić.

Cilj projekta je veći kvalitet života gluvih i nagluvih lica kroz omogućavanje atipičnih aktivnosti za ovu grupu, a sve u skladu sa konceptom razvoja inkluzivnog društva. Igrati uprkos preprekama je velika pobeda gluvih lica i pokazuje njihovu ravnopravnost u društvu u svom punom obimu.

Objavljeno: 29. 06. 2017.

Izvor: www.jugpress.com

Autor: JUGPRESS