Na Olimpijske igre je išao po medalje, a u Novi Pazar da nastavi sa svojom misijom

Nesmotrenost komšije i nesreća sa pištoljem zbog koje je ostao paralizovan nije sprečilo Draženka Mitrovića da osvoji srebrne medalje na olimpijskim igrama i postavi ličan i svetski rekord.

Foto: Jelen / Promo Draženko Mitrović

 

 

Novi Pazar – Nesmotrenost komšije i nesreća sa pištoljem zbog koje je ostao paralizovan nije sprečilo Draženka Mitrovića da osvoji srebrne medalje na olimpijskim igrama i postavi ličan i svetski rekord. U istom duhu, nastavio je i da promoviše niz motivacionih događaja pod nazivom „Zov Šampiona“.

Nakon što je u Smederevu održao motivaciono predavanje i skrenuo nam pažnju na značaj pristupa osoba sa invaliditetom sportskim objektima, naš paraolimpijac našao se i u Novom Pazaru, u Hali Pendik koja ima omogućen pristup za osobe sa invaliditetom.

Paraolimpijski komitet Srbije i Apatinska pivara tom prilikom predstavili su platformu „Šampioni svaki dan“ i sajt www.sampionisvakidan.rs namenjene osobama sa invaliditetom, ali i svim građanima koji su zainteresovani da se aktivno uključe u projekat koji ima za cilj da se osobama sa invaliditetom omoguće bolji uslovi za bavljenje sportom i veća dostupnost sportskim objektima.

„Obišli smo mnogo gradova, zajedno sa našim šampionima. Poruka je da sve osobe sa invaliditetom treba da prebole bolest ili nedostatak i izadju iz kuća. Dolazak lica sa invaliditetom u svet sporta treba da bude normalna stvar, kao što je slučaj u celom svetu“, rekao je Zoran Mićović predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije.

On je ocenio da su srpski paraolimpijci uključujući i Draženka osvajanjem brojnih medalja uticali na podizanje gradjanske svesti.

„To je malo i mukotrpan posao, ali daje rezultate. Kroz lokalne samouprave i sportske saveze napravićemo bazu, da bismo imali jasnu predstavu šta to imamo u Srbiji. Postoje razni nivoi paraolimpizma, što je razvijenija država, to su i sportovi skuplji. Mi smo siromašni i bavimo se jeftinim sportovima, poput stonog tenisa, atletike ili streljaštva. Idemo od sporijeg ka bržem, od lakšeg ka težem, od jednostavnijeg ka komplikovanijem. Pozivam sve da nam se jave“, naveo je Mićović.

Važan deo platforme predstavlja i mogućnost direktnog učestvovanja na otvorenom takmičenju na koji već sada mogu da se prijave sportska udruženja, udruženja građana i sve institucije ili organizacije koje se aktivno bave sportom ili žele da doprinesu povećanju pristupačnosti u sportu. Tri najbolje inicijative iz cele Srbije će dobiti i sredstva za realizaciju u vrednosti od 4.000 evra.

Organizacije koji imaju ideju kako da sport bude dostupniji osobama s invaliditetom u njihovom gradu, svoje projekte mogu da prijave putem sajta www.sampionisvakidan.rs.

Objavljeno: 29. 06. 2017.

Izvor: www.sport.blic.rs

Autor: B. O.