У Удружењу за помоћ особама с аутизмом у Суботици накратко одмењују родитеље

Сузана Скендеровић, председница Градског удружења за помоћ особама са аутизмом и мајка дечака са аутизмом, каже да нико не зна како је то живети са аутизмом из дана у дан.

Фото: Dnevnik.rs

 

Суботица: Сузана Скендеровић, председница Градског удружења за помоћ особама са аутизмом и мајка дечака са аутизмом, каже да нико не зна како је то живети са аутизмом из дана у дан.

Због тога би било неопходно да се помогне родитељима, а управо то се жели постићи недавно одобреним пројектом „Оснаживање породице као вид подршке особама са аутизмом”.

Ресорно министарство одобрило је тај пројекат суботичког удружења у оквиру Годишњег конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији, и подржало га са 426.000 динара. Замисао је да деца проводе време у удружењу, а родитељи то време добију за себе.

„Битно је да родитељи знају да су деца сигурна у удружењу, како би они могли да раде или обаве нешто по граду. Морам да кажем да већина родитеља не ради, јер се 24 часа морају бринути о особи која је у стању аутизма. Деца овде знају да припремају ручак, што значи да ћемо ми радити са њима, како би их осамосталили за живот. Имамо психолошку подршку, спремаћемо психолошке радионице за родитеље и децу, а логопедски и дефектолошки третмани су, такође, предвиђени пројектом“, каже Сузана Скендеровић.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић и чланови Градског већа задужени за области социјалне заштите и образовања Илија Ђукановић и Наташа Алексић посетили су Градско удружење за помоћ особама са аутизмом. Град је преко Конкурса за друштвено хуманитарни рад определио ове године 388.000 динара за рад овог удружења. Реч је о два пројекта „Иза дуге” и „Упознајмо аутизам”.

„Први, за који је одвојено 260.000 динара тиче се дневних активности удружења, намењених члановима, деци и родитељима. Други пројекат „Упознајмо аутизам”, реализоваће се кроз израду радних свесака и вежбанки, посете основним школама, различите едукације и семинаре и израду краткометражног филма о удружењу и особама са аутизмом“, објаснио је Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за социјална питања и здравство.

Пројекат „Оснаживање породице као вид подршке особама са аутизмом” траје четири месеца. У Удружењу истичу да су и упослили шест особа са инвалидитетом.

Амбуланта на Прозивци

Ненад Иванишевић је истакао да се у минуле три године запажа веома велика заинтересованост за пројекте из Суботице и да је министарство издвојило преко два милиона евра.

„Очекујемо да током јула распишемо јавну набавку за изградњу амбуланте на Прозивци, фискултурне сале у ОШ „Ђуро Салај”, а очекујемо и разговоре са градоначелником Суботице и УСАИД-ом око изградње прве фазе Хитне помоћи. Из Суботице има много добрих пројеката, а овдашње удружење за аутизам је пример како личним залагањем и уз помоћ државе може много тога да се уради“, рекао је Иванишевић.

Текст и фото: С. Иршевић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: S. Iršević