Dečak pao sa krova u smrt

Nesreća u Lipovici.

Odsustvo majke iskoristio da izađe kroz prozor Foto P. Milošević

 

Nesreća u Lipovici.-

Beograd – Ilija P. (5), koji je bolovao od autizma, preminuo nakon nesreće u stacionaru u beogradskom naselju Lipovica.

Petogodišnji dečak Ilija P. iz Ivanjice, koji je bolovao od autizma, preminuo  je  na Odeljenju neurohirurgije Urgentnog centra Srbije,  nakon što je u petak popodne pao sa krova Zavoda za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju, u naselju Lipovica, u Beogradu. Lekari su se dva dana borili za njegov život, ali teške povrede koje je zadobio prilikom pada bile su, nažalost, kobne.

U Zavodu za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju,  nisu želeli da komentaršu nemili događaj, samo su nam kratko rekli da su pružili svu pomoć porodici mališana kako bi što lakše prošli kroz traumu. Ustanovu je,  obišla i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, koja će utvrditi okolnosti u kojima je dete poginulo.

Kako smo nezvanično saznali, tragedija se dogodila u jednoj od soba u potkrovlju u kojoj je dečak bio smešten sa majkom. Naime, ona je na trenutak izašla iz prostorije u kupatilo koje se nalazi odmah pored, a dete se popelo na natkasnu ispod prozora. Ilija je izašao na krov i odatle se skotrljao na pločnik.

Prema nezvaničnim informacijama, malu komodu sa koje je dečak izašao na krov majka je ranije privukla prozoru kako bi on, iz njenog naručja, mogao da gleda u nebo. To ga je, kako nam je objašnjeno, smirivalo i terapijski delovalo na njegovo teško psihičko stanje. Međutim, nije ni sumnjala da on sam može da se popne na nju.

Kako navodi naš izvor, žena je samo čula vrisak, dotrčala do sobe i videla dete koje je palo kroz krovni prozor na beton. Pozvala je osoblje, koje je odmah dotrčalo, a jedan medicinski tehničar je pokušao da oživi mališana.

Kako su nam objasnili roditelji koji sa svojom decom borave u stacionaru, žena je bila van sebe kada je videla šta se dogodilo. Jedna od majki koje smo zatekli u ovoj specijalističkoj bolnici i sama potresena zbog ovog stravičnog slučaja nam je rekla da se sve dogodilo u roku od nekoliko minuta:

– Još sam uzrujana zbog tragedije. Dečakova mama je stalno motrila na svoje dete. Ovo je moglo svakom od nas da se dogodi. Svi smo se nadali da će se izvući i da će, možda, lekari uspeti da ga spasu.

Inače, i majka i otac nesrećnog deteta rade kao prosvetni radnici u Ivanjici, gde i žive i imaju stariju ćerku. Dečak je u pratnji majke i ranije dolazio u Zavod u Lipovici.

Uvek u pratnji roditelja

Stručnjaci Zavoda za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju, „Prof. dr Cvetko Brajović“ više od 30 godina rade sa odraslima i decom koja imaju raznevrste psihofizičkih teškoća. Mališani uvek dolaze u pratnji roditelja ili staraoca, a o njima brinu psiholozi, neurolozi, logopedi, pedijatri, fizijatri i internisti.

Fraktura lobanje

Medicinska služba Zavoda odmah je pokušala da reanimira dečaka, ali bezuspešno. Prebačen je na intenzivnu negu Neurohirurgije KCS, ali, zbog višestrukih fraktura lobanje i teških povreda unutrašnjih organa, nije mu bilo spasa.

Objavljeno: 19. 06. 2017.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: M. Lj. Popović