More za 4.000 invalida

Alen Efović sa porodicom već 11 godina organizuje besplatno letovanje. Dolaze deca i odrasli iz cele bivše Jugoslavije u junu i septembru

Za goste je obezbeđen i zabavni program, Foto B.Dabić

 

Alen Efović sa porodicom već 11 godina organizuje besplatno letovanje. Dolaze deca i odrasli iz cele bivše Jugoslavije u junu i septembru

Već 11 godina Alen Efović sa rodbinom i prijateljima u uvali Veliki Pijesak organizuje besplatno letovanje za osobe sa invaliditetom sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tradicionalno svake godine s početka juna i septembra Alen i njegove komšije ustupaju svoje apartmane za letovanje osoba sa invaliditetom iz Srbije, Bosne I Hercegovine, Makedonije, Crne Gore. Do sada u organizaciji NVO „Humanitarna familija“ čiji je osnovač čovek velikog srca, Alen Efović, na more je došlo oko 4.000 osoba sa invaliditetom i njihovi pratioci. Alen sa porodicom živi i radi u Parizu, a u uvali između Bara i Ulcinja sagradio je apartmane u kojima velikodušno ugosti osobe sa posebnim potrebama.

– Mi to radimo od srca i svaki osmeh, sreća, zadovoljstvo dece i odraslih sa posebnim potrebama za nas su velika satisfakcija. Želja nam je da „Humanitarna familija“ usreći što više osoba sa posebnim potrebama – kaže Efović. Prva ovogodišnja grupa od 142 dece i odraslih letovala je na Velikom Pijesku od 31. maja do 10. juna.

„Humanitarna familija“ Alena Efovića će u septembru okupiti još dve stotine dece sa smetnjama u razvoju sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovogodišnja letovanja u januaru su bila dovedena pod znak pitanja jer je u požaru izgoreo sprat kuće Alena Efovića, uz značajna oštećenja celog objekta. Međutim, pokazalo se da ni vatrena stihija nije mogla osujetiti humanost i iskrenu želju da se održi misija „Humanitarne familije“. Velikom humanisti pomogli su ljudi dobre volje. Zahvaljujući donacijama firmi i pojedinaca, za svega nekoliko meseci u potpunosti je rekonstruisan objekat Efovića. Nemačka ambasada je po drugi put podržala Alenovu humanitarnu priču vrednom donacijom od 5.000 evra za opremanje kuhinje. Firma „Kalamper“ bila je nosilac celokupnog posla rekonstrukcije objekta čija vrata su na vreme otvorena za osobe sa posebnim potrebama iz cele Jugoslavije koji su 10 dana besplatno letovali na moru.

– U januaru ove godine niko nije mogao da pretpostavi da će na onom zgarištu ponovo nići kuća, još bolja i lepša, koja će i dalje okupljati decu, pružiti im toplinu i pažnju, pričinjavati im radost. Sve je to danas moguće zahvaljujući dobrim ljudima. Srce mi je veliko, ali ovo ne radim samo ja, ovo radi grad Bar, njegovi dobri ljudi, a nije izostala ni pomoć medija… Ovo je osećaj za koji vredi živeti, svi smo zajedno u nastavku humane priče. Mnogo smo jaki, mnogo smo veliki i po ko zna koji put smo pokazali da je Bar grad topline i ljubavi – kazao je predsednik NVO „Humanitarna familija“ Alen Efović. On je istakao da veliku zahvalnost duguje nemačkoj ambasadi koja je humanu aktivnost podržala ponovnim opremanjem kuhinje stradale u požaru. Donaciju je u petak veče na svečanosti u Dobroj Vodi Alenu Efoviću uručio ambasador Nemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern.

– Postoje dani kada se radujemda govorim, a danas je jedan od takvih dana. Sakupili smo se ovde da bismo proslavili nastavak jedne humanitarne aktivnosti. Ovo su uradili zajedno dobri ljudi, a ljude čine dobra dela. Zahvaljujem se svima koji čine dobro, hvala Alenu Efoviću što je započeo ovakvu akciju – kazao je nemački ambasador.

Pomažu i Nemci

Među stalnim podržavaocima „Humanitarne familije“ je i Mihael Bader, Nemac koji živi u Dobroj Vodi i bavi se turizmom.

– Pratim Alenov rad već pet godina. Drago mi je što je nemačka ambasada ponovo pomogla. Ovo je divna aktivnost, pa ćemo moje komšije i ja i ubuduće izdvajati deo sredstava od izdavanja apartmana da pomognemo rad „Humanitarne familije obećao je Bader. Pesmom i igrom „Humanitarnu familiju“ podržali su „Pljevaljski tamburaši“ i Folklorni ansambl „Rumija“, a sa gostima družili su se i izviđači barskog Odreda „24. novemabar“. Za goste koji dolaze na letovanje, „Humanitarna familija“ svake godine organizuje jednodnevni izlet do manastira Ostrog.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: B. Dabić