Semafori za slabovide

U Vranju su dve prometne raskrsnice dobile dodatnu signalnu opremu, da olakšaju i učine bezbednijim prelaz preko ulice slepim i slabovidim osobama.

 

 

Po projektu Saveza slepih Srbije, uz podršku Minstarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, u šest gradova postavljeni su zvučni semafoti. U Vranju su dve prometne raskrsnice dobile dodatnu signalnu opremu, da olakšaju i učine bezbednijim prelaz preko ulice slepim i slabovidim osobama.

Sada im je, kažu, lakše, drugu stranu ulice i zeleno svetlo za pešake ne vide, ali odlično čuju zvučni signal. Bezbednije za njih, a i druge učesnike u saobraćaju.

„Snalazili smo se svako na svoj način, sa nekim,pored nekog, paušalno, sada je mnogo bolje“, kaže Zoran Simić.

„Sada imamo bolju orijentaciju, sigurnije prelazimo ulicu, apsolutno smo sigurni“, kaže Goran Simonović.

Brankica Popović ne može sama da se kreće ulicama grada, uvek joj je potrebna pomoć kada želi ili mora da izađe iz kuće.

„Znače ovi semafori za nas slepe, kad prelazimo ulicu, kad idemo negde, da pređemo ulicu slobodno“, kaže Brankica Popović.

„Kad treba da pređe trotoar ja joj pokažem gde da spusti nogu i tako“, kaže Ružica Stanojević.

U Vranju je postojao jedan zvučni semafor, ali nije dugo bio funkcionalan. Prinudno je utišan,  polomljeni su mu delovi.

„Sada smo dobili savremenije zvučne semafore koji ne iritiraju toliko građanstvo, kad je jači intenzitet saobraćaja tada je glasniji, a noću se taj zvuk stišava“, kaže Maja Đorđević, sekretar Saveza slepih i slabodih u Vranju.

U sedam opština Pčinjskog okruga je tristotine slepih i slabovidih osoba, samo u Vranju postoje zvučni semafori. Odobren je još jedan projekat Udruženju, obeležavanje institucija, eksponata i odeljenja Muzeja, Borine kuće i biblioteke brajevim pismom.

Objavljeno: 25. 05. 2017.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: RTS

O tome i na:

– Поправљен семафор са звучном опремом код аутобуске станице – www.rtv-vranje.rs

RTV Vranje Popravljen semafor kod autobuske stanice 23 05 2017